Acasă93Harghita: Protest spontan al angajaţilor de la Casa Judeţeană de Pensii, AJOFM...

Harghita: Protest spontan al angajaţilor de la Casa Judeţeană de Pensii, AJOFM şi AJPIS

Câteva zeci de angajaţi a Casei Judeţene de Pensii (CJP) Harghita, Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) şi Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) au organizat, miercuri, un protest spontan faţă de nivelul de salarizare, dar şi volumul şi condiţiile de muncă.

Protestatarii s-au adunat în faţa sediului Casei Judeţene de Pensii Harghita purtând în mâini pancarte pe care scria: ‘Nu cerem majorări salariale, ci eliminarea inechităţilor generate tot de clasa politică. Aceeaşi funcţie, aceeaşi familie ocupaţională. Aceeaşi clasă politică să ne găsească rezolvare!’, ‘Profesioniştii merită respect şi condiţii de muncă adecvate’, ‘Remunerare corectă, ‘Tratament echitabil, fără discriminare’, ‘Angajarea de personal în compartimentele suprasolicitate’, ‘Condiţii de muncă adecvate, aparatură, aplicaţii informatice, resurse suficiente (umane şi financiare)’.

Reprezentantul salariaţilor de la Casa Judeţeană de Pensii Harghita, Claudiu Sere, a declarat presei că protestul este unul spontan, oamenii reclamând faptul că sunt plătiţi insuficient, că volumul de muncă este foarte mare, motiv pentru care mulţi aleg să părăsească aceste instituţii.

‘Salariaţii au organizat un protest spontan, sindicatul sprijină demersul salariaţilor Casei de Pensii. S-au alăturat şi colegii de la alte instituţii din subordinea Ministerului Muncii şi sperăm, cu ajutorul sindicatului, să ajungem la rezultatele scontate. Mi se pare dureros ca unii să muncească la fel de mult ca alţii şi să primească mult mai puţin, pentru că legea a plecat cu excepţii – excepţii la Finanţe, excepţii la alte instituţii. Gândiţi-vă că de la Casa de Pensii pleacă specialiştii. Rămânem fără oameni din cauza salarizării şi munca e dublă. Sperăm ca Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, să fie alături de noi, de salariaţi. (…) Încă o dată spun: pleacă specialiştii şi ne trezim că suntem nemulţumiţi că nu se fac dosarele de pensionare cum trebuie, pentru că oamenii care ştiu meserie pleacă, pentru că sunt unele dintre cele mai proaste salarii din întreg sistemul bugetar. (…) Şi AJPIS şi AJOFM, toţi ne confruntăm cu lipsă de personal, cu muncă foarte multă pe cap de salariat şi atunci cineva ar trebui să ne bage şi pe noi în seamă şi să ne dea ce merităm, nu cerşim, ne cerem doar drepturile’, a declarat Claudiu Sere.

Acesta a precizat că miercuri a fost întreruptă activitatea cu publicul timp de o oră la Casa Judeţeană de Pensii, iar protestul va continua şi în zilele următoare.

‘Activitatea cu publicul a Casei de Pensii a fost întreruptă o oră, dar se va recupera. Vom continua până când o să fim băgaţi în seamă sau, poate, acum e şi sindicatul alături de noi, vor fi şi alte forme de protest mai dure’, a spus Claudiu Sere.

La rândul său, reprezentantul sindicatului din Ministerul Muncii, Kézdi Pál, a declarat că, la Casa de Pensii, protestul spontan al salariaţilor a început în urmă cu două săptămâni, iar de miercuri mişcarea de protest este susţinută şi de sindicat.

‘La Casa de Pensii protestul a început în urmă cu aproximativ două săptămâni, dar nu la nivel de sindicat, ci organizat de către salariaţi, fiind un protest spontan. De astăzi, a ieşit sindicatul Ministerului Muncii (…) Este un protest spontan, cu durata de o oră, dar pe perioadă nedeterminată. Vom ieşi şi zilele următoare şi dacă nu are efect, mergem mai departe cu greva de avertisment, aşa cum prevede legea. (…) Protestul este la nivel de ţară’, a precizat Kézdi Pál.

El a mai arătat că salariul mediu la Casa de Pensii este sub salariul mediu la nivel naţional.

La protest a luat parte şi liderul de sindicat de la AJOFM Harghita, Jano Edit, care a precizat că angajaţii instituţiei nu au întrerupt lucrul, fiind prima zi când se alătură protestului, dar că acest lucru se va întâmpla, dacă se va organiza grevă de avertisment sau grevă generală.

Şi liderul de sindicat de la AJOFM Harghita a reclamat inechităţile din legea salarizării unice.

‘Revendicările sunt la nivelul tuturor instituţiilor care sunt în subordinea Ministerului Muncii sau în coordonarea Ministerului Muncii. Asta înseamnă salarizarea la acelaşi nivel ca şi alţii de la nivel de administraţie, exemplu Finanţe. Legea Salarizării Unice să nu fie o lege a inechităţilor şi excepţiilor’, a spus Jano Edit.

De asemenea, Kosa Eniko, de la AJPIS Harghita, a vorbit despre salariile mici, volumul mare de lucru şi lipsa de personal.

‘Revendicările sunt cam aceleaşi ca ale colegilor de la CJP şi AJOFM, avem şi noi lipsă foarte mare de personal, salariile sunt sub nivelul celor din administraţie, suntem foarte puţini, muncă enormă. Şi nouă ne pleacă oamenii. Deci, rămânem fără oameni care au lucrat 25-30 ani, ştiu toate lucrurile şi sunt nevoiţi să plece pentru că salariile noastre sunt foarte, foarte mici’, a afirmat Kosa Eniko. AGERPRES / (A, AS, autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks