Acasă652Vrancea: Foarte mulţi furnizori ai SJU renunţă la contracte pentru că nu...

Vrancea: Foarte mulţi furnizori ai SJU renunţă la contracte pentru că nu mai pot susţine preţurile licitate

Foarte mulţi dintre furnizorii cu care Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) ‘Sf. Pantelimon’ Focşani a încheiat contracte cadru pentru medicamente, materiale sanitare, dezinfectanţi sau hrană au anunţat că în contextul actual nu mai pot susţine preţurile cu care au venit la licitaţii şi renunţă la contracte, a declarat marţi, pentru AGERPRES, managerul unităţii medicale, Constantin Mândrilă.

‘Avem mari probleme cu furnizorii de medicamente, materiale sanitare şi echipamente, dar şi hrană. Majoritatea celor care au acorduri cadru cu noi sau contracte subsecvente, ne-au notificat că nu mai pot susţine preţul. De obicei, când primeşti negaţie de la primul furnizor cu care ai încheiat contractul cadru, te îndrepţi către al doilea, ulterior către al treilea potenţial furnizor. Dar în momentul în care toţi trei îţi dau negaţie, eşti pus într-o situaţie foarte dificilă, pentru că trebui să găseşti soluţii pentru a face achiziţiile respective. Nu poţi să spui medicului că nu ai medicamente, materiale sanitare sau dezinfectanţi şi nu poate să-şi desfăşoare activitatea. Majoritatea furnizorilor au această problemă, spun că nu mai pot susţine preţul cu care au venit în contractare la momentul licitaţiei pentru că preţurile unor produse au crescut între timp şi de trei ori’, a declarat Constantin Mândrilă.

El a adăugat că administraţia spitalului este nevoită să caute soluţii pentru procurarea materialelor şi bunurilor necesare funcţionării unităţii, în condiţiile în care soluţiile permise de lege necesită anumite proceduri şi timp, iar în aceste condiţii apar şi sincope de aprovizionare.

‘De obicei, legea ne permite o marjă de negociere cu furnizorii, dar trebuie parcurşi anumiţi paşi, conform legii, ceea ce poate întârzia aprovizionarea. Din acest motiv, am avut o sincopă de câteva zile în aprovizionarea cu carne, de exemplu. Până în acest moment, am reuşit să asigurăm funcţionarea spitalului, dar nu putem şti ce va fi pe viitor’, a explicat managerul Constantin Mândrilă.

Situaţia dificilă înregistrată la SJU Focşani este determinată şi de facturile mari la utilităţi, dar şi de cheltuielile mari din timpul valului patru al pandemiei de COVID-19, astfel că unitatea medicală a fost nevoită să ceară ajutor administraţiei judeţene, deşi spitalul este în subordinea Ministerului Sănătăţii.

‘Valul patru al pandemiei a fost foarte greu şi a înghiţit foarte multe resurse. Am avut 200 de paturi destinate bolnavilor COVID-19, două terapii, cu 17 paturi pe Terapie Intensivă şi 25 pe Terapie Acută. Au fost cheltuite resurse imense, astfel că noi am rămas cu nişte datorii destul de mari după această perioadă. La finalul anului, Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea ne-a ajutat şi am reuşit să plătim o parte din facturi, însă nu toate facturile au fost achitate. Am rămas în decembrie cu peste patru milioane de lei restanţe la furnizori. Peste noi a venit şi această scumpire a utilităţilor, astfel că ne-am trezit cu facturi la utilităţi pe lunile decembrie şi ianuarie de peste 1,5 milioane de lei pentru gaz şi lumină. Cu ajutorul CJ Vrancea, reuşim să plătim zilele acestea parte din facturile la utilităţi, pentru a nu ajunge să fim deconectaţi de la lumină sau gaz. Sperăm ca în perioada următoare să reuşim să achităm şi celelalte facturi. Noi suntem spital de urgenţă şi nu putem să întrerupem activitatea. De aceea căutăm soluţii şi nu de puţine ori suntem nevoiţi să ne adresăm Ministerul Sănătăţii, în a cărui subordine suntem, şi să mergem inclusiv către autoritatea judeţeană să solicităm sprijin, în aşa fel încât să putem să ne echilibrăm balanţa de funcţionare’, a precizat Mândrilă.

Managerul SJU Focşani speră ca lucrurile să se rezolve odată cu noul contract ce va fi semnat anul acesta cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).

‘Valoarea contractului cu CAS este aceeaşi de acum doi ani, serviciile sunt decontate la aceeaşi valoare din 2019. CAS decontează o valoare a serviciului medical, iar noi, din această valoare, trebuie să plătim şi salariile şi utilităţile, materialele sanitare, dezinfectanţii şi hrana şi întreţinerea spitalului. Aşteptăm ca undeva, la nivel de minister, să se intervină şi să se regleze această situaţie’, a mai spus Constantin Mândrilă.

Deşi unitatea medicală şi-a reluat activitatea normală după încetarea stării de alertă, spitalul are în continuare paturi destinate bolnavilor COVID-19 în secţia de Boli Infecţioase şi a păstrat deschis Centrul de Evaluare pentru bolnavii COVID, care are încă adresabilitate în rândul populaţiei. AGERPRES / (A – autor: Dana Lepădatu, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks