Harghita: Toate paturile ATI destinate bolnavilor COVID-19 sunt ocupate

0
343

Toate paturile de terapie intensivă din judeţul Harghita destinate pacienţilor bolnavi de COVID-19 sunt ocupate în prezent, numărul cazurilor de infectare continuând să crească în judeţ, în ultimele zile.

Potrivit informaţiilor furnizate AGERPRES de către purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal din Odorheiu Secuiesc, Zörgő Noémi, în prezent, în spital sunt internaţi 30 de pacienţi confirmaţi cu COVID-19, dintre care şase la terapie intensivă, doi dintre ei fiind intubaţi. De asemenea, majoritatea celorlalţi pacienţi beneficiază de oxigen suplimentar.

‘Astăzi (marţi – n.red.), avem 30 de pacienţi internaţi cu COVID-19 în spital, dintre care 19 la Boli Infecţionase, cinci la Pneumologie şi şase la Terapie Intensivă, adică toate paturile din Terapia Intensivă pentru pacienţi COVID sunt ocupate. Avem un total de zece paturi, din care şase pentru pacienţii cu COVID. Doi pacienţi sunt intubaţi, ceilalţi patru primesc oxigen şi tot pe oxigen sunt alţi 21 de pacienţi de la Boli Infecţioase şi Pneumologie. Toţi cei 30 de pacienţi au forme grave ale bolii’, a spus Zörgő Noémi.

Aceasta a mai arătat că dintre cei 30 de pacienţi cu COVID-19, doar trei au fost vaccinaţi. Cele trei persoane vaccinate au şi alte boli asociate, una dintre ele fiind internată la ATI.

Purtătorul de cuvânt al spitalului din Odorheiu Secuiesc a făcut un nou apel la vaccinare, în contextul în care pe perioada verii s-au imunizat cu precădere persoanele care plecau în străinătate şi aveau nevoie de dovada vaccinării.

Şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc sunt ocupate locurile la terapie intensivă destinate bolnavilor COVID-19, existând posibilitatea suplimentării, dacă situaţia o va impune.

Referentul de presă al SJU Miercurea Ciuc, Kiss Edit, a precizat, pentru AGERPRES, că în spital sunt internaţi 30 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 şi un caz suspect.

Dintre aceştia, 16 se află în secţia de Pneumologie, zece la Boli Infecţioase, trei la ATI, iar o mamă, alături de copilul său de nouă luni se află la secţia de Pediatrie, cu simptome uşoare.

Sursa citată a mai arătat că 11 pacienţi sunt în stare gravă, dependenţi de oxigen, restul având forme medii ale bolii.

Dintre cei 30 de pacienţi COVID-19 de la SJU Miercurea Ciuc, doar trei sunt vaccinaţi, aceştia fiind persoane în vârstă, care au o formă uşoară sau medie a bolii.

Kiss Edit a explicat că secţia ATI COVID are patru locuri, dar pacientul suspect nu poate fi internat alături de un pacient confirmat şi a punctat că există posibilitatea extinderii capacităţii.

De asemenea, sursa citată a mai arătat că secţia de Pneumologie dispune de 36 paturi, iar cea de Boli Infecţioase de 32 de paturi, cazurile infecţioase non-COVID fiind îngrijite, în continuare, la secţia de boli infecţioase, dar dacă situaţia impune acest lucru, atunci ei vor fi transferaţi la secţia de dermatologie.

Reorganizări se fac zilnic şi la spitalul suport COVID din Odorheiu Secuiesc, în funcţie de numărul pacienţilor care au nevoie de internare.

De asemenea, din cauza situaţiei epidemiologice, începând de luni s-au suspendat vizitele la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, cu excepţia cazurilor grave sau a persoanelor aflate în fază terminală a bolii.

‘O excepţie de la aceasta (măsura suspendării vizitelor – n.red.) este vizitarea pacienţilor care sunt în stare foarte gravă sau în fazele finale. Într-un astfel de caz, o singură persoană va avea ocazia să o viziteze pacientul o singură dată, în deplină conformitate cu normele epidemiologice în vigoare. Data vizitei trebuie stabilită împreună cu medicul curant al pacientului. Durata vizitei este de 15 minute’, se arată pe pagina de Facebook a unităţii sanitare.

Totodată, numai taţii cu schemă completă de vaccinare anti-COVID-19 pot fi prezenţi la naşterea copilului.

Numărul infectărilor cu noul coronavirus a crescut în ultimele zile, în Harghita, în ultimele 24 ore fiind înregistrate 29 de noi cazuri. AGERPRES / (AS – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)

Sursa: AGERPRESS