În urma celor 18 descinderi făcute, marţi, de procurorii DIICOT Iaşi şi poliţiştii judiciari din cadrul BCCO Iaşi, au fost identificate mai multe mijloace de comunicare, înscrisuri utilizate în activitatea infracţională, sume de bani şi alte bunuri interzise la deţinere, cu ajutorul cărora 10 persoane au fost prejudiciate de 2,5 milioane de euro.
Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT Iaşi, din cercetările efectuate rezultă că din 2015 s-a constituit un grup infracţional organizat format dintr-o structură ierarhizată. Liderul grupării i-a coordonat pe ceilalţi membri, din care făceau parte şi un avocat şi notari publici, inclusiv pentru valorificarea în scop infracţional a cunoştinţelor juridice de specialitate ale acestora.
‘Liderul grupului, a primit direct sau indirect, prin persoane interpuse, sumele de bani provenite din activitatea infracţională, a stabilit cuantumul cuvenit fiecărui membru al grupului şi le-a distribuit efectiv, potrivit ierarhiei şi importanţei acestora cadrul grupului, precum şi aplicarea, la nevoie, a unor măsuri de coerciţie, prin neplata sumelor de bani sau reducerea cuantumului. În cadrul rolurilor specifice din interiorul grupului, s-a conturat activitatea infracţională a unui avocat din cadrul Baroului Iaşi, care şi-a pus la dispoziţie cunoştinţele juridice specializate, pentru a acorda un sprijin infracţional liderului grupului (în acelaşi timp, autor al faptelor de înşelăciune)’, spun procurorii DIICOT Iaşi, prin intermediul comunicatului de presă.
Astfel, potrivit sursei citate, activitatea reţelei a constat în identificarea operaţiunilor juridice cele mai potrivite, pentru a crea o aparenţă de legalitate actelor infracţionale, a păstrat produsul infracţional, prin iniţierea unor circuite de spălare a banilor, a asigurat protecţia juridică în cazul în care ar fi fost declanşate proceduri legale faţă de membrii grupului, folosind totodată calitatea de avocat, pentru a întări seriozitatea susţinută de lider faţă de persoanele vătămate, la momentul inducerii în eroare.
‘În acest sens, suspectul se deplasa împreună cu liderul grupului la domiciliul persoanelor vătămate, cărora le înmâna cartea sa de vizită, se prezenta în faţa autorităţilor administrative unde, prin invocarea calităţii de avocat, intenţiona rezolvarea unor aspecte în interesul grupului, inclusiv prin prezentarea unei persoane vătămate a unor aspecte neadevărate, în legătură cu situaţia juridică a bunului imobil, pentru a o determina să încheie, în calitate de cumpărător, un contract de vânzare-cumpărare. Pentru toate acestea, suspectul a primit de la liderul grupului sume importante de bani, fiind a doua persoană ca importanţă în ierarhia grupului. Totodată, un alt membru al grupului, notar public din municipiul Iaşi, i-a furnizat liderului informaţii despre drepturile reale imobiliare care puteau fi tranzacţionate în mod fraudulos de către membrii grupului şi a autentificat toate actele notariale necesare grupului, uneori cu încălcarea evidentă a dispoziţiilor legale’, se menţionează în comunicatul de presă.
Din acelaşi document reiese că ‘suspectul s-a deplasat personal la domiciliul persoanelor vătămate şi a autentificat acte, fără a consemna aceste aspecte în încheierea de autentificare, nu a respectat dispoziţiile privind procedura succesorală notarială, prin aceea că a finalizat procedura în cursul aceleiaşi zile în care a fost înregistrată cererea, consemnând că nu sunt alţi moştenitori, în afara unei persoane, cu toate că acestea erau prezente, chiar în biroul său, a autentificat declaraţii notariale, deşi cunoştea faptul că acestea conţin afirmaţii neadevărate’.
Potrivit anchetatorilor, până la acest moment procesual au fost identificate 10 persoane vătămate şi un prejudiciu în cuantum de 2.500.000 euro. Totodată, au fost identificate şi circuite de spălare a banilor, pentru păstrarea produsului infracţional.
La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Iaşi vor fi aduse, în vederea audierii, 16 persoane.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul SCCO Vaslui, Brigada Mobilă de Jandarmi Bacău, IPJ Iaşi şi ITPF Iaşi iar suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. AGERPRES / (AS – autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă)