Municipalitatea ieşeană, Colegiul Farmaciştilor, dar şi alte instituţii organizează, în perioada 16-18 septembrie, o campanie de colectare corespunzătoare a medicamentelor rămase neutilizate sau expirate provenite de la populaţie.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi, Sebastian Buraga, a declarat că această campanie se derulează sub genericul ‘Medicamentele expirate sunt deşeuri periculoase. Fii responsabil, colectează corespunzător!’.
‘Prin această campanie, farmaciştii ieşeni îşi propun să informeze şi să educe populaţia în ceea ce priveşte păstrarea unui mediu curat şi sănătos, să contribuie la protejarea sănătăţii şi siguranţei publice, precum şi la minimizarea generării de deşeuri. Farmaciştii ieşeni vor asigura colectarea conformă şi în siguranţă a medicamentelor expirate şi/sau neutilizate aduse de cetăţeni, eliminând riscul ca o astfel de activitate să dăuneze mediului sau sănătăţii. Primăria va asigura amenajarea punctelor de colectare, iar Demeco preluarea şi distrugerea, în mod gratuit, a deşeurilor medicamentoase colectate de la cetăţeni’, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.
Acesta a adăugat că medicamentele de care ieşenii nu mai au nevoie pot fi aduse la centrele de cartier unde sunt amenajate centrele de colectare, precum şi pe pietonalul Ştefan cel Mare, în zona Căminului T17 din campusul studenţesc Tudor Vladimirescu, în zona Centrul Medical Arcadia din zona Bucium, vizavi de Parcul Copou, în Piaţa Gării, în zona 1001 Articole din cartierul Podu Roş.
‘Ne dorim ca prin această campanie să aducem în comunitate informaţii cu privire la necesitatea colectării responsabile a medicamentelor, să educăm populaţia cu privire la riscurile asociate aruncării întâmplătoare a produselor farmaceutice expirate şi, nu în ultimul rând, să atragem atenţia autorităţilor asupra necesităţii elaborării şi implementării unor mecanisme legislative coerente şi clare privind deşeurile medicamentoase provenite din comunitate. Nu sunt colectate medicamentele toxice şi acele medicamente eliberate pe formulare verzi sau galbene şi citostatice. La centrele de colectare se pot aduce medicamentele care trebuie aruncate din cauza expirării termenului de valabilitate, dacă şi-au schimbat culoarea sau consistenţa, dacă medicamentele nu mai au înscris pe ambalaj termenul de valabilitate sau acesta nu mai este lizibil’, a mai spus Sebastian Buraga.