AcasăStiri generaleIaşi: Deputatul Emanuel Ungureanu a depus o plângere la Parchet pe numele...

Iaşi: Deputatul Emanuel Ungureanu a depus o plângere la Parchet pe numele ministrului Sănătăţii şi a altor şefi de instituţii

Vicepreşedintele Comisiei de Sănătate şi Familie din cadrul Camerei Deputaţilor, Emanuel Ungureanu (USR), a declarat miercuri, la Iaşi, că a depus o plângere penală la Parchetul General, în legătură cu dosarul stimulatoarelor şi defibrilatoarelor implantabile.

Potrivit sursei citate, plângerea a fost depusă împotriva ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, ‘sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzută la art. 297 al. 1 Cod Penal, faptă săvârşită prin menţinerea nelegală în funcţie a managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Sf. Spiridon’ Iaşi’.

În aceeaşi adresă trimisă Parchetului, deputatul Emanuel Ungureanu a făcut un denunţ şi împotriva directorului general economic din cadrul Ministerului Sănătăţii, ‘sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzută la art. 298 Cod Penal, faptă săvârşită prin neverificarea şi neinformarea ministrului Sănătăţii cu privire la existenţa arieratelor la nivelul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Sf. Spiridon’ Iaşi’.

De asemenea, Parchetul General a fost sesizat şi împotriva fostului director executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, Liviu Stafie, ‘sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzută la art. 298 Cod Penal, faptă săvârşită prin neluarea măsurilor care se impun ca urmare a adresei Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Sf. Spiridon’ Iaşi, prin care era informat de reutilizarea unor dispozitive implantabile’.

Totodată, denunţul deputatului Emanuel Ungureanu îi vizează şi pe preşedintele-director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi şi medicul şef, ‘sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzută la art. 298 Cod Penal, faptă săvârşită prin neluarea măsurilor care se impun ca urmare a adresei Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Sf. Spiridon Iaşi’, prin care erau informaţi de reutilizarea unor dispozitive implantabile’.

‘Parchetul spune că e de vină Bîrliba (fostul manager al Spitalului ‘Sf Spiridon’ – n.r). O fi de vină că nu a spus în 2018, dar instituţiile informate de el cu privire la nereguli au făcut ceva? Dacă e vinovat Bîrliba, atunci e vinovat şi Rafila, că ştia de datoriile pe care le are domnul Timofte (actualul manager al Spitalului Sf Spiridon – n.r) şi nu l-a demis din funcţie, e vinovată şi Bumbac pentru că nu l-a informat pe ministru, e vinovat şi ăla de la CJAS, e vinovată toată lumea. Nu e ok să scoatem (vinovat -n.r.) un singur doctor, să dăm cu toţii în el, şi restul se prefac că ei nu ştiu’, a declarat presei deputatul Emanuel Ungureanu.

Parlamentarul USR a afirmat, totodată, că problema dispozitivelor medicale second hand este practicată şi în alte centre medicale din ţară.

‘Doctorul Tesloianu nu făcea ceva ce nu ştiau ceilalţi că se face. Tesloianu nu este primul medic care a luat şpagă. Nu este nici ultimul care ia şpagă. Am o întrebare retorică: de ce doar la Iaşi? De ce nu se vorbeşte de dispozitivele refolosite de la Timişoara, în condiţiile în care medicii de acolo au făcut un studiu că acelaşi lucru s-a întâmplat timp de 14 ani la Timişoara? De ce nu-şi asumă oamenii să spună ‘la un moment dat nu am avut bani pentru dispozitive noi şi am reimplantat de la morţi din motive caritabile’? Pentru că puţini dintre ei au făcut din motive de caritate. Au făcut-o pe şpagă. (…) De aceea tac’, a declarat Emanuel Ungureanu.

Conform declaraţiilor acestuia, practica refolosirii dispozitivelor medicale refolosite este practicată nu doar în cardiologie.

‘Nimeni nu spune că ce făcea dr Tesloianu făceau şi alţii ori pentru operaţii oftalmologice, ori pentru dispozitive ortopedice de la morţi. Ştie toată lumea. Parchetul General a spart o bubă. Şi e foarte bine că face asta. Dar dacă se opresc, ca în cazul dr Lucan, doar la acest caz, şi durează judecata vreo 5 ani (….), iar ne întâlnim cu toţii aici. Nu putem să ne facem bine dacă lăsăm toate inspecţiile sanitare de stat şi toţi nenorociţii ăştia de la CJAS care fac controale de formă nu răspund niciodată în faţa legii. Acum dau vina cu toţii pe Tesloianu, dar cei care au venit în control şi au văzut că acele dispozitive se reimplantează de ce nu au făcut nimic? Ei au o răspundere’, a declarat deputatul Emanuel Ungureanu.

Vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor a declarat, totodată, că responsabili de dezastrul de la Spitalul ‘Sfântul Spiridon’ sunt toţi cei care au ştiut de aceste nereguli şi au tăcut.

‘Catastrofa care s-a declanşat aici brusc are la bază un război între găşti care au ştiut că se întâmplă aceste lucruri extrem de grave şi au tăcut. Timofte l-a dat în gât pe Tesloianu şi pe Bîrliba, ca să-i ia locul, nu pentru că îi păsa de pacienţi. Dacă în anul 2018 fostul director medical Timofte era interesat de soarta pacienţilor ar fi făcut o conferinţă de presă (…) pentru a spune despre neregulile de aici (…). Ar fi spus pacienţilor că trebuie să refolosească dispozitivele din lipsă de fonduri. Au tăcut toţi, s-au certat pe şpagă, şi acum o gaşcă se preface că nu ştia ce făcea cealaltă gaşcă. Toate găştile de aici ştiau că se refolosesc dispozitivele de la pacienţi morţi, pentru că le luau din alte centre universitare. Asta înseamnă că şi Timişoara ştia, ştia şi Braşovul, şi Clujul ştia’, a declarat Emanuel Ungureanu.

Reamintim că medicul cardiolog Dan Tesloianu a fost reţinut pe 17 februarie de Parchetul General pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, şi luare de mită.

‘În situaţia de fapt reţinută de procurori, se menţionează că inculpatul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 – august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora. Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor. Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare’, susţin procurorii.

Anchetatorii arată că o mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică.

În acelaşi dosar, alţi şapte medici sunt urmăriţi penal pentru luare de mită, patru pacienţi sunt cercetaţi pentru dare de mită. Faţă de unul dintre medici, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligaţia de a nu mai exercita profesia de medic. Printre medicii care au intrat în atenţia procurorilor de la Parchetul General află şi fostul şef de clinică unde lucra dr Tesloianu şi fostul manager al spitalului ‘Sf. Spiridon’. AGERPRES / (A, AS – autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks