O echipă de medici de la Spitalul de Neurochirurgie ‘Prof. Dr. Nicolae Oblu’ din Iaşi au salvat viaţa unei femei din Târgu Mureş, care avea o tumoră de peste 5 centimetri situată într-o zonă greu de intervenit, la baza craniului.
Managerul spitalului ieşean, dr Lucian Eva, a declarat că în urma investigaţiilor efectuate unei paciente în vârstă de 37 de ani, din Târgu Mureş, mamă a patru copii, au descoperit că aceasta avea o tumoră de circa 5 centimetri localizată la baza craniului, ceea ce făcea foarte dificilă intervenţia, existând riscul să moară sau să fie afectat iremediabil creierul.
‘Pacienta are o tumoră foarte mare situată la baza craniului, ceea ce se numeşte meningiom petroclival. Posibilitatea de tratament cu bazat pe tratament de radiochirurgie stereostatică de tip Gamma Knife era exclusă pentru că era prea mare volumul tumoral. Am decis să intervenim chirurgical, să reducem volumul tumoral şi ulterior să facem tratamentul Gamma Knife. La controalele repetate nu am obţinut rezultatul scontat pentru că tumora nu s-a strâns suficient încât să putem interveni cu radiochirurgia stereotactică şi deja avea din nou semne clinice pentru că i-au fost afectaţi diverşi nervi cranieni. Şi atunci am decis să reintervenim, să scoatem şi mai mult din tumora respectivă, lucru care s-a şi întâmplat. Pacienta este bine, fără niciun deficit’, a declarat dr Lucian Eva.
Vera Barnic este o femeie din Târgu Mureş, mamă a patru copii. Ea a venit la Iaşi, după ce în prealabil medici din mai multe centre medicale renumite din ţară şi din Ungaria i-au spus că este un caz dificil, iar formaţiunea tumorală nu se poate opera pentru că astfel i-ar pune în pericol viaţa.
‘Am fost la zece profesori din Târgu Mureş, Cluj, Bucureşti, şi în Ungaria am fost. Peste tot medicii mi-au spus că sunt un caz dificil şi că nu se poate opera, iar dacă mă operez pot să mor sau să rămân ca o legumă. Am văzut pe internet ce operaţii se fac la Iaşi şi am venit aici. Am fost primiţi repede şi întrebată dacă vreau să mă operez. Eu am spus că da, vreau să mă operez ca să trăiesc. Am avut o tumoră de 5 centimetri. Medicii au scos cât o jumătate. Ce mi-a rămas rămâne să se intervină cu Gamma Knife’, a declarat Vera Baranic.
Potrivit medicului Lucian Eva, tratamentul de radiochirurgie stereotactică de tip Gamma Knife reprezintă un alt mod de a privi neurochirurgia şi de a trata pacienţii cu leziuni neurochirurgicale.
‘Principalul scop este să scoţi leziunea respectivă cu orice preţ şi să-i prezervi funcţiile neurologice intacte. Ulterior, să apelezi la altă modalitate de tratament tot chirurgical, folosind aceste radiaţii nucleare. Este un management complex al pacientului. Pacienţii beneficiază de explorări de înaltă performanţă. Alături este acest RMN ultraperformant pe care l-am implementat anul trecut. Ne ajută să luăm deciziile cele mai bune pentru pacienţi. În primul rând, cred că am făcut ce trebuie făcut într-un spital normal, într-o ţară normală. Aceste lucruri reprezintă o normalitate. Ne onorează în primul rând că pacienţii se adresează spitalului nostru. Pentru noi asta înseamnă că ei au încredere în ceea ce facem. În acelaşi timp, suntem mândri că aceste lucruri se întâmplă aici, la Iaşi, şi nu doar în alte mari clinici din Europa’, a mai declarat managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi. AGERPRES / (A – autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă)