Acasă652Iaşi: Institutul de Psihiatrie 'Socola' îşi extinde şi dotează ambulatoriul integrat cu...

Iaşi: Institutul de Psihiatrie ‘Socola’ îşi extinde şi dotează ambulatoriul integrat cu bani din PNRR

Institutul de Psihiatrie ‘Socola’ Iaşi a anunţat, luni, că a obţinut o finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru ‘Lucrări de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare Ambulatoriu Integrat’, în vederea asigurării unor spaţii corespunzătoare pentru acordarea de servicii medicale de calitate.

Managerul Institutului de Psihiatrie Socola, dr. Cristina Elena Dobre, a declarat că proiectul ‘Lucrări de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare Ambulatoriu Integrat al Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi’ are o valoare totală de 13,73 milioane de lei, din care 13,18 milioane de lei sunt fonduri nerambursabile obţinute prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) iar 549.641 lei reprezintă contribuţia proprie a unităţii medicale.

Conform proiectului, termenul de implementare este de 24 de luni.

Potrivit sursei citate, proiectul vine şi cu o premieră pentru România, instituţia fiind singura unitate medicală de profil din ţară care va achiziţiona şi utiliza un dispozitiv extrem de performant în tratarea maladiei Alzheimer.

‘Proiectul ne permite să venim cu o premieră pentru România, prin crearea unui Centru de diagnostic precoce şi tratament pentru maladia Alzheimer şi achiziţionarea unui dispozitiv inovator în tratamentul bolii Alzheimer, care acţionează prin mecanisme biologice precum creşterea permeabilităţii celulare, creşterea VEGF (factorului de creştere a endiotelului vascular -n.r), stimularea magnetică transcraniană, eliberarea de oxid nitric ce ajută la diminuarea depozitelor neurofibrilare specifice bolii Alzheimer. Vom fi singurul spital din România care va utiliza stimularea transcraniană prin impulsuri (TPS) pentru tratarea maladiei Alzheimer, cu ajutorul sistemului NEUROLITH – primul şi singurul omologat pentru tratarea sistemului nervos central al pacienţilor bolnavi de Alzheimer’, a explicat managerul Institutului de Psihiatrie ‘Socola’ Iaşi, dr. Cristina Dobre.

Cu ajutorul acestui proiect, Institutul de Psihiatrie ‘Socola’ Iaşi vrea să crească numărul de spaţii de consultaţii pentru specialităţile existente deja în structura funcţională, cum ar fi, spre exemplu, cele de medicină internă, stomatologie, psihiatrie adulţi, psihiatrie pediatrică, endocrinologie, reumatologie şi oftalmologie.

‘Ne dorim să asigurăm un număr optim de cabinete de consultaţii pentru monitorizarea pacienţilor cu afecţiuni psihiatrice, dar şi să adauge noi servicii medicale acordate în ambulatoriu pentru specialităţile conexe patologiilor psihiatrice. Vorbim aici despre reumatologie – specialitate justificată de patologia ce implică afectarea ţesutului conjunctiv şi articular, în cadrul aceleiaşi boli; precum şi despre geriatrie si gerontologie întrucât în structura organizatorică funcţionează în prezent secţia de cronici, pacienţii vor putea fi monitorizaţi în ambulatoriu cu efect imediat în reducerea numărul de internări continue’, a declarat managerul Institutului de Psihiatrie ‘Socola’ Iaşi, dr. Cristina Dobre.

Prin acest proiect vor fi înfiinţate două cabinete care vor fi dotate în vederea realizării tuturor tipurilor de ecografii: ecografie abdominală, ecocardiografie, ecografie părţi moi şi vase. De asemenea, se va înfiinţa un spaţiu medical unde se pot efectua electrocardiografii, monitorizări pe o perioadă de 24 de ore, spirometrie, indice gleznă-braţ, în regim ambulatoriu, şi asigurarea dotărilor necesare pentru aceste tipuri de explorări.

Echipamentul pentru realitate virtuală face parte, susţine dr Cristina Dobre, din acelaşi proiect.

‘Acesta este alcătuit dintr-un complex de software şi hardware dedicate a cărui eficienţă terapeutică este demonstrată de specialişti din întreaga lume, având posibilitatea de manipulare a mediilor virtuale într-o manieră care să faciliteze progresul pacienţilor, iar prin folosirea unor software-uri dedicate permite o progresie eficace a terapiei VR, demonstrată ştiinţific. Are capacitatea de a oferi pacientului posibilitatea de a putea explora mediile virtuale folosind membrele inferioare, având posibilitatea imersării eficiente în mediul virtual prin capacitatea de explorare în timp real a mediului creat. Permite monitorizarea privirii pacientului în cască pentru identificarea subconştientă a elementelor cauzatoare ale fricilor, facilitând posibilitatea de a oferi o formă de intervenţie personalizată, o medicină şi psihoterapie a viitorului, cu rezultate garantate’, a declarat dr. Cristina Dobre.

Institutul de Psihiatrie Socola va achiziţiona şi un echipament pentru stimulare cognitivă prin proiectul care urmează să fie finanţat prin PNRR.

‘Vorbim aici despre un sistem destinat atât pentru tratarea, cât şi pentru analiza diferitelor deficite cognitive ale pacienţilor: deficienţe de memorie precum memorie de lucru, memorie pe termen scurt, memorie pe termen lung, memorie pentru conţinut figural, memorie sau conţinut verbal, memoria feţelor; deficite de atenţie: vigilenţă, atenţie selectivă, atenţie spaţială, atenţie divizată, focalizarea a atenţiei; deficite de funcţie executivă: planificare, raţionament logic, activităţi din viaţa de zi cu zi; deficite de câmp vizual’, a menţionat dr. Dobre.

Proiectul presupune şi asigurarea capacităţii de diagnostic în bolile psihice prin dotarea laboratorului existent cu o linie completă de analiză a neurolepticelor.

‘Implementarea proiectului va permite reducerea duratei de spitalizare, reducerea perioadei necesare efectuării unor investigaţii, fără a mai fi necesară internarea pacienţilor, precum şi realizarea de economii prin reducerea timpului de aşteptare al pacienţilor şi reducerea costurilor cu spitalizarea. Ne interesează îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor, prin creşterea speranţei de viaţă sănătoasă, toate investiţiile convergând, în final, spre acest deziderat extrem de important. Noul Ambulatoriu Integrat se va adresa atât pacienţilor din judeţul Iaşi, cât şi celor din întreaga ţară, mai ales dacă ne referim la Centrul de diagnostic precoce şi tratament pentru maladia Alzheimer’, a conchis managerul Institutului de Psihiatrie ‘Socola’.

Acesta este cel de-al doilea proiect pentru care Institutul de Psihiatrie ‘Socola’ Iaşi obţine finanţare din fonduri europene, primul fiind ‘Reabilitarea, modernizarea şi extinderea infrastructurii electrice din incinta Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi’, cu o valoare totală de 10,6 milioane de lei. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Marea 2014 – 2020.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks