Institutul de Psihiatrie ‘Socola’ Iaşi a informat că va implementa un nou proiect finanţat prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), după ce în luna ianuarie a acestui an a obţinut o finanţare de 13,18 milioane de lei pentru ‘Lucrări de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare Ambulatoriu Integrat’.
Managerul Institutului de Psihiatrie ‘Socola’, dr. Cristina-Elena Dobre, a declarat că noul proiect care vizează ‘Reducerea riscului de infecţii nosocomiale prin echiparea şi dotarea Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi’, va primi o finanţare de 3,2 milioane de lei.
Potrivit sursei citate, proiectul urmează să fie implementat în intervalul a 16 luni.
‘Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi are obligaţia să ia măsuri clare şi ferme pentru a preveni răspândirea infecţiilor nosocomiale. Este foarte important ca pacienţii să poată beneficia de ajutorul medical necesar, iar serviciile medicale oferite să se desfăşoare în condiţii de siguranţă atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical’, a declarat dr. Cristina-Elena Dobre, manager al Institutului de Psihiatrie ‘Socola’ Iaşi.
Aceasta a declarat totodată că pentru prevenirea, depistarea precoce, stadializarea, monitorizarea şi tratarea infecţiilor nosocomiale, Institutul de Psihiatrie ‘Socola’ Iaşi va fi achiziţionată aparatură de laborator de ultimă generaţie, precum un microscop binocular, 7 analizoare semiautomate şi automate de biochimie, două termostate reglabile la temperaturi de incubare diferite, 3 microscoape binoculare, precum şi 3 agitatoare (vortex) pentru fiecare arie de lucru.
‘Automatul de identificare rapidă a bacteriilor şi fungilor este un echipament de ultimă generaţie pentru dotarea laboratorului de analize medicale. Prin utilizarea acestuia, se reduce durata de identificare de la 48-72 ore la 5-9 ore. Acesta identifică specii de bacili, coci, fungi, bacterii anaerobe; realizează antibiograma CMI pentru bacili gram negativi fermentativi, nefermentativi şi multirezistenţi, coci gram pozitivi, streptoccus pneumoniae şi agactiae, fungigrama pentru streptococi beta-hamolitici şi viridans; realizează detecţia rapidă a rezistenţei bacteriene şi detecţia fenotipurilor de rezistenţă’, a explicat managerul Institutului de Psihiatrie ‘Socola’.
În cadrul aceluiaşi proiect vor fi achiziţionate luminometre care permit detectarea rapidă a reziduurilor microbiene; echipamente de dezinfecţie a suprafeţelor; lămpi bactericide UV 60W cu flux; cărucioare de îngrijire care oferă un grad înalt de eficienţă datorită instrumentelor şi accesoriilor speciale pentru curăţenie; dozatoare automate pentru soluţii chimice; maşină pentru spălat mopuri şi lavete sau uscător de rufe.
‘Vom mai achiziţiona, de asemenea, şi 15 nebulizatoare dezinfecţie aer pentru încăperi de până la 300 metri cubi, care sunt special concepute pentru decontaminarea spaţiilor de lucru, a cabinetelor medicale. Nebulizatorul foloseşte un biocid aprobat şi permite creşterea eficienţei în combaterea virusurilor şi bacteriilor, putând fi folosit pentru decontaminarea aerului şi a suprafeţelor acolo unde restul dispozitivelor nu sunt eficiente sau nu pot fi introduse din motive tehnice sau constructive’, a mai declarat dr. Cristina-Elena Dobre.