Singura secţie pediatrică de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă din zona estică a României va fi înfiinţată, începând cu luna aprilie, la Spitalul de Pediatrie ‘Sf. Maria’ din Iaşi.
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, împreună cu managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii ‘Sfânta Maria’ Iaşi, Alina Belu, şi medicul primar de chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă Sidonia Susanu au anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că din luna aprilie în cadrul spitalului va fi înfiinţată noua secţie.
Secţia de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă pentru copii, singura din Moldova şi a doua din România, va avea 30 de paturi, 10 dintre acestea urmând a fi alocate Unităţii Funcţionale de Arşi, iar altele 20 Compartimentului de chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă.
‘Modificarea de structură a fost realizată cu sprijinul Consiliului Judeţean. Au înţeles nevoile, au fost lângă noi, au înţeles necesitatea noilor specializări, au avizat structura în urgenţă, totul în beneficiul pacienţilor’, a declarat managerul Spitalului ‘Sf. Maria’ din Iaşi, Alina Belu.
Conform statisticilor, anual, în cadrul Spitalului ‘Sf. Maria’ Iaşi sunt internaţi, în medie, 160 de pacienţi cu arsuri de grade diferite la care se adaugă şi cei trataţi în ambulatoriu. Cazurile cu arsuri de peste 20% din suprafaţa corpului erau transferate însă la Bucureşti.
‘În cei peste 20 de ani de carieră medicală este prima dată când uşile autorităţilor s-au deschis spre beneficiul pacienţilor. (…) Tratamentul copilului ars se face încă de la înfiinţarea spitalului. Până acum 10 ani, la venirea mea în spital, tratamentul era adaptat posibilităţilor. Din 2010 tratamentul pacientului ars se desfăşoară conform protocoalelor Asociaţiei Europene de Arsuri, care au fost greu de implementat din cauza lipsei infrastructurii. (…) În ultimii 10 ani la Spitalul de Copii s-au tratat pacienţi cu arsuri de peste 40%, chiar şi de 65%, cu succes, în condiţiile în care colegii de la Bucureşti erau supraaglomeraţi. Chiar dacă nu eram organizaţi ca unitate funcţională atâta timp cât comandamentul DSU stabileşte ca un pacient să fie dus într-un anumit centru, centrul trebuie să acorde primul ajutor şi tratamentul pe toată perioada de vindecare a arsurii. În prezent funcţionăm ca Unitate de Arşi. Serviciul este ocupat în proporţie de 80% de pacienţi cu arsuri între 6 şi 40%. Majoritatea copiilor au arsuri de peste 20%’, a declarat Sidonia Susanu, medic primar chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă.
Proiectul pentru înfiinţarea secţiei de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă pediatrică a fost votat în cadrul unei şedinţe extraordinare la Consiliului Judeţean Iaşi din 12 martie.
‘Administraţia Consiliului Judeţean trebuie să fie un sprijin pentru comunitatea medicală ieşeană. De la preluarea mandatului, am susţinut cu prioritate proiectele din domeniul sănătăţii: dezvoltarea infrastructurii medicale, reparaţii în unităţile spitaliceşti şi reorganizarea activităţii pentru a răspunde mai bine nevoilor pacienţilor. Mă bucur mult că am reuşit înfiinţarea acestei secţii atât de mult aşteptată de medici şi de părinţi. (…) Copii care au arsuri mai mari de 20% ar fi trebuit să se ducă la Bucureşti. După ce această secţie va deveni operaţională vom fi al doilea centru din ţară care poate primi astfel de cazuri. Pe mine mă interesează ca în urma investiţiilor pe care le facem la Spitalul ‘Sf. Maria’ şi în celelalte cinci spitale (aflate în subordinea CJ – n.r.) Iaşiul să devină cu adevărat un centru recunoscut la nivel naţional în ceea ce priveşte calitatea serviciilor medicale’, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.