Specialişti de la Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO) au discutat joi despre ‘Importanţa programelor de screening şi rolul echipei multidisciplinare în managementul optim al cancerului de sân’, conform ghidurilor internaţionale.
‘În primul rând, echipa multidisciplinară are în mijloc pacientul, drept principala preocupare a tuturor specialităţilor implicate. În cadrul acestor întâlniri discutăm şi stabilim împreună planul de tratament pentru fiecare caz în parte. Traseul pacientei cu cancer de sân include, după confirmarea anatomopatologică a neoplasmului mamar prin biopsie, consultul oncologic, chirurgical şi ulterior cel de radioterapie. Practic, echipa multidisciplinară asigură un management optim al cazurilor, conform ghidurilor internaţionale, iar echipa de la Institutul Regional de Oncologie poate asigura îngrijiri medicale de înaltă calitate pe întreg traseul pacientei, prin specialităţile implicate’, a declarat dr. Simona Volovăţ, medic primar – oncologie în cadrul Institutului Regional de Oncologie Iaşi.
De asemenea, specialiştii spun că un rol important în depistarea precoce a cancerului îl au şi programele de screening.
‘Mulţi dintre pacienţi spun că de obicei la cabinetele medicilor e aglomerat, nu ştiu la care uşă să bată, iar atunci când bat la o uşă e prea târziu. Şi atunci ne-am gândit atât noi, cât şi ministerul Sănătăţii, să elaborăm un ghid al traseului pacientului oncologic. Avem în implementare proiecte de screening care au fost depuse pe exerciţiul financiar multianual precedent, care se termină în luna decembrie. Sperăm să apară ghidurile de finanţare prin PNRR sau Programul Operaţional Sănătate, în aşa fel încât programele să aibă continuitate’, a declarat Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iaşi.
Reprezentanţii IRO au prezentat rezultatele proiectului de screening pentru cancerul de sân ‘ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta!’, desfăşurat în Regiunile Nord-Est şi Sud-Est şi au subliniat faptul că un program de screening pentru cancerul de sân extins la nivel naţional ar ajuta la depistarea bolii în stadii incipiente, ceea ce ar creşte şansele unui tratament eficient.
Conform Ghidurilor internaţionale de tratament pentru bolile oncologice, orice formă de cancer trebuie să fie investigată, tratată şi monitorizată de o echipă medicală formată din medici sau profesionişti cu specializări diferite. Echipa multidisciplinară este cea care ar trebui să decidă asupra schemei de intervenţie terapeutică. Toate specialităţile medicale implicate sunt importante, momentul optim al fiecărei intervenţii fiind stabilit în echipă.
Cancerul la sân este cea mai frecventă afecţiune oncologică la femeile din România, potrivit statisticilor, în fiecare an fiind diagnosticate peste 12.000 cazuri noi. Pentru depistarea acestei boli este necesară o muncă de echipă pluridisciplinară.
Specialităţile implicate în mod direct pentru depistarea acestuia sunt imagistica, anatomia patologică, oncologia, chirurgia, radioterapia, la care se adaugă psihologia, genetica medicală, nutriţia, chirurgia plastică de reconstrucţie, kinetoterapia.
‘În primul rând, echipa multidisciplinară are în mijloc pacientul, drept principala preocupare a tuturor specialităţilor implicate. În cadrul acestor întâlniri discutăm şi stabilim împreună planul de tratament pentru fiecare caz în parte. Traseul pacientei cu cancer de sân include, după confirmarea anatomopatologică a neoplasmului mamar prin biopsie, consultul oncologic, chirurgical şi ulterior cel de radioterapie. Practic, echipa multidisciplinară asigură un management optim al cazurilor, conform ghidurilor internaţionale, iar echipa de la Institutul Regional de Oncologie poate asigura îngrijiri medicale de înaltă calitate pe întreg traseul pacientei, prin specialităţile implicate’, a declarat dr. Simona Volovăţ, medic primar – oncologie, Institutul Regional de Oncologie Iaşi.
Însă, susţin specialiştii, în lipsa unui program de screening la nivel naţional, medicul de familie este cel care de cele mai multe ori vine prima dată în contact cu femeia cu formaţiune tumorală la sân, de obicei depistată prin autopalpare.
Conform statisticilor, în 2019, doar 9% dintre femeile cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani au declarat că şi-au făcut o mamografie în ultimii doi ani – cea mai scăzută rată din ţările UE. Se observă mari disparităţi socio-economice în ratele de screening pentru cancerul de sân: rata de participare la screening este mai mare în rândul femeilor cu venituri mari (17 %) faţă de cele cu venituri mici (4 %), din zone urbane (9 %) faţă de cele care trăiesc în zone rurale (4 %).
În prezent, la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi se află în derulare un proiect de depistare cât mai timpurie a cancerului de sân.
Potrivit managerului IRO, prin proiectul ‘ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenţie, depistare, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân’, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020, se doreşte testarea a 30.000 de femei cu vârsta între 50 şi 69 ani, din Regiunile Nord-Est şi Sud-Est.
Managerul IRO Iaşi, Mirela Grosu, a explicat în timpul dezbaterilor că acest proiect are ca scop promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei şi a oricărei forme de discriminare, prin creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţa medicală şi servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate şi servicii orientate către prevenirea, depistarea precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân, pentru 30.000 de femei, din care minim 16.000 femei aparţinând grupurilor vulnerabile din Regiunea NE şi SE, pe o perioadă de 42 de luni.
‘Prin activităţile şi obiectivele proiectului ne dorim să asigurăm accesul femeilor din grupurile vulnerabile la depistare precoce pentru a îmbunătăţi rata de diagnostic a cazurilor de cancer mamar, a încuraja tratamentul corect şi la timp şi a îmbunătăţi capacitatea sistemului medical de a combate şi controla cancerul. Până în luna august 2023 am realizat 18.249 de mamografii, mai bine de jumătate fiind realizate la Unitatea mobilă de screening, care a străbătut 102 localităţi, mai ales din mediul rural din cele 12 judeţe vizate de proiect. Din cele 247 de doamne care au avut recomandare de puncţie, 154 au acceptat invitaţia de a continua investigaţiile, iar 114 au fost confirmate cu cancer mamar. Rezultatele înregistrate de acest proiect ne arată că este nevoie de continuitate în screeningul cancerului de sân, necesar pentru a asigura accesul crescut al tuturor femeilor din România din grupul ţintă la servicii de depistare precoce’, a declarat la rândul său Mirela Cimpoi, coordonator expert consiliere şi informare program screening în cadrul Institutului Regional de Oncologie Iaşi.