Acasă652INSP: Aproape 300.000 de persoane testate pentru hepatită B, D şi C...

INSP: Aproape 300.000 de persoane testate pentru hepatită B, D şi C în perioada iulie 2021 – mai 2023

Aproape 300.000 de persoane au beneficiat de activităţile de screening pentru hepatita B, D şi C în perioada iulie 2021 – mai 2023, iar 3% au avut la cabinetul medicului de familie cel puţin un rezultat pozitiv pentru hepatita B sau C la testele rapide, a informat Institutul Naţionale de Sănătate Publică.

INSP este partener în proiectul LIVE(RO), alături de Institutul Clinic Fundeni şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Sf. Spiridon’ Iaşi, care asigură testarea pentru hepatita B, D şi C în patru regiuni ale ţării: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia şi Sud-Vest Oltenia.

‘În perioada iulie 2021 – mai 2023, aproape 300.000 de persoane au beneficiat de activităţile de screening pentru hepatita B, D şi C, 81% dintre persoane aparţinând unui grup vulnerabil. 3% dintre persoanele testate au avut, la cabinetul medicului de familie, cel puţin un rezultat pozitiv pentru hepatita B sau C la testele rapide. Dintre acestea, circa 70% ajunseseră, până la sfârşitul lunii iunie 2023, la medicul specialist gastro-enterolog pentru diagnostic. Pentru 84% dintre persoane s-a stabilit un diagnostic final, ceilalţi fiind în curs de evaluare. Cu ciroză hepatică au fost diagnosticaţi 612 pacienţi, iar 16 cu carcinom hepatic’, a transmis, vineri, INSP, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei, marcată în fiecare an pe 28 iulie.

Strategiile globale privind HIV, hepatita virală şi infecţiile cu transmitere sexuală pentru perioada 2022 – 2030 adoptate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii urmăresc atingerea obiectivului de a elimina hepatita virală B şi C până în anul 2030.

‘Pe lângă cunoaşterea stării de sănătate a ficatului şi căutarea unui tratament, reducerea consumului de alcool, obţinerea unei greutăţi sănătoase, tratarea hipertensiunii arteriale şi gestionarea diabetului zaharat sunt cheia pentru un ficat sănătos. Hepatita virală încă ucide peste un milion de oameni în fiecare an. În lume se înregistrează un deces prin hepatită la fiecare treizeci de secunde. Peste 8.000 de noi infecţii cu hepatita B şi C apar în fiecare zi, adică peste 5 infecţii în fiecare minut. Dacă traiectoria actuală continuă, hepatita virală va ucide mai mulţi oameni anual decât malaria, tuberculoza şi HIV/SIDA la un loc, până în 2040’, a explicat INSP.

Potrivit institutului, majoritatea oamenilor descoperă că au hepatită B sau C după mulţi ani de infecţie tăcută şi numai atunci când dezvoltă boală hepatică gravă sau cancer.

‘Infecţiile cu virusuri hepatitice şi decesele pe care le cauzează pot fi prevenite. Prin asigurarea unei acoperiri vaccinale optime anti-hepatită B, încă de la naştere, se poate scădea numărul de copii cu hepatită cronică B şi se poate îndeplini dezideratul de a elimina hepatita B, conform Obiectivului de Dezvoltare Durabilă (ODD) din domeniul sănătăţii. Aproximativ 4,5 milioane de decese premature ar putea fi prevenite în ţările cu venituri mici şi medii până în 2030 prin vaccinare, teste de diagnosticare, tratament şi campanii de educaţie pentru sănătate’, a evidenţiat INSP.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks