Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi seară, că a discutat cu premierul suedez pe tema aderării României la Schengen, având în vedere că Suedia va prelua pentru următoarele şase luni preşedinţia Consiliului European, potrivit News.ro.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că la reuniunea de joi a Consiliului European au fost făcuţi „paşi în direcţia bună” privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. „Concluzia mea e simplă – toţi actorii au înţeles că avem o problemă care trebuie rezolvată”, a adăugat şeful statului care a mai spus că aşteptarea sa este ca ţara noastră să intre în Schengen în decursul anului 2023.
„A fost o discuţie bună. Am avut ocazia pe parcursul celor două zile să discut cu mulţi lideri. Am discutat cu persoanele implicate în această chestiune Schengen. De acolo afirmaţia mea că am făcut paşi în direcţia bună. Concluzia mea e simplă – toţi actorii au înţeles că avem o problemă care trebuie rezolvată. Sunt optimist şi în cursul anului 2023 sper să fie încheiat procesul cu un rezultat pozitiv pentru România şi Bulgaria. Am prezentat faptul că România e pregătită pentru a deveni parte a Schengen. Am spus şi ceva legat de solidaritate şi unitate. România e ţară de primă linie când vine vorba de războiul din Ucraina. Ne străduim şi facem faţa. Suntem ţară de primă linie pentru fluxul de migranţi. Avem rezultate foarte bune. România e ţară de primă linie când vine vorba de liniile de solidaritate de transport dinspre Ucraina spre ţările lumii”, a afirmat Klaus Iohannis, joi la Bruxelles.
El a mai spus că „noi românii aşteptăm semne clare de unitate şi solidaritate din parte UE”.
„Asta înseamnă că avem aşteptări legitime să fim primiţi în Spaţiul Schengen. Pot să vă spun că nu am fost contrazis de nimeni. Este încă un drum pe care îl avem de parcurs. Votul Austriei şi votul mixt din partea Olandei sunt probleme care trebuie încă rezolvate, dar am tras concluzia că de data aceasta pregătirea va fi mai bună, mai profundă şi se doreşte o soluţie. Eu le-am spus că dorim o soluţie în decursul anului 2023. (…) Aşteptarea mea e ca România să intre cu drepturi depline în decursul anului 2023 în Schengen”, a adăugat şeful statului.
Totuşi acesta a mai precizat că nu au fost discuţii cu privire la un calendar concret legat de aderare.
„Nu am discutat despre un calendar concret şi nici nu cred că emomentul ca astăzi să discutăm despre un calendar concret. E nevoie de multe discuţii în perioada următoare”, a conchis Iohannis.
”Am avut o discuţie cu premierul suedez, i-am prezentat problema, a înţeles-o foarte bine. Sigur că nu şi-a luat un angajament ferm, într-o discuţie care a fost o primă discuţie exploratorie, dar eu sunt convins că, în momentul în care cele două chestiuni – votul austriac şi votul olandez – primesc o clarificare chestiunea va fi imediat pe Consiliul JAI”, a declarat Klaus Iohannis la Bruxelles.
Şeful statului crede că nu are nimeni interesul ca această problemă să se transforme într-o chestiune negativă pentru Uniunea Europeană.
”Nu are nimeni – şi asta o spun ferm – interesul ca această problemă să se transforme încă odată în ceva negativ pentru Uniune. Este o perioadă foarte complicată, avem foarte multe crize, UE nu are nevoie de încă un eşec, fiindcă asta a fost”, a mai afirmat şeful statului.
Articolul Klaus Iohannis, după Consiliul European: Aşteptarea mea e ca România să intre cu drepturi depline în decursul anului 2023 în Schengen apare prima dată în Ecopolitic.