Acasă652Laszlo Attila: În urma pandemiei a crescut atenţia faţă de propria stare...

Laszlo Attila: În urma pandemiei a crescut atenţia faţă de propria stare de sănătate; asistăm la o revoluţie tehnologică

Senatorul UDMR Laszlo Atilla, secretar al Comisiei pentru sănătate din Senat, a afirmat miercuri că, în urma pandemiei de COVID-19, a crescut ‘enorm’ atenţia populaţiei faţă de propria stare de sănătate, a avut loc ‘o oarecare revoluţie tehnologică’, menţionând că şi campania de vaccinare a fost una de succes.

‘Am fost nevoiţi să reînvăţăm importanţa comunicării în acest domeniu, comunicarea trebuie să fie profesionistă şi permanentă. Un alt aspect pozitiv – eu consider că campania de vaccinare din România a fost de succes. Pe de-o parte, a demonstrat că avem o capacitate de organizare logistică ieşită din comun şi exemplul nostru a fost urmat şi în alte ţări. Să ştiţi că nu am picat în cap, dar în doi ani de zile sau într-un an şi ceva am depăşit o limită sau un nivel de vaccinare pentru un vaccin care nu este obligatoriu, de 50%. După ani de zile, să ştiţi, în cazul vaccinării împotriva gripei, nu ajunsesem niciodată la un grad de vaccinare de 10%’, a afirmat Laszlo Attila, la dezbaterea ‘Doi ani de la primul lock-down. Riscuri şi ameninţări de sănătate în era post-COVID’, organizată de DC News Media Group.

El a precizat, însă, că există o problemă de raportare a procentului celor vaccinaţi din cauză că nu se ştie exact ce populaţie are ţara noastră în momentul de faţă.

‘Avem o problemă privind cifrele la care ne raportăm pentru că, dacă ne uităm la populaţia totală a României, da, într-adevăr, suntem la o rată de vaccinare undeva la 50%. Sper ca acest recensământ să clarifice odată pentru totdeauna câţi suntem şi care sunt cifrele la care trebuie să ne raportăm, că dacă ne-am raporta la cifră mult mai mică pe care o resimţim pe pielea noastră, atunci foarte probabil că ne-am mai apropia undeva de media europeană’, a adăugat senatorul UDMR.

Laszlo Atilla a mai apreciat că a crescut ‘enorm’ atenţia oamenilor faţă de propria stare de sănătate.

‘Un alt aspect despre care aş dori să vă vorbesc este că această tragedie, în sfârşit, a îndrumat populaţia să aibă grijă de propria stare de sănătate. A crescut enorm această atenţie faţă de propria noastră stare de sănătate şi sper ca ea să nu dispară, iar această atenţie să meargă mai departe şi în alte domenii, nu numai în cazul COVID-ului şi să încercăm să menţinem această atenţie cât mai mult şi în cât mai multe domenii de sănătate publică majoră, pentru că le-am uitat, pur şi simplu nu ne-am ocupat de ele’, a adăugat senatorul.

De asemenea, senatorul a punctat această pandemie a dus la implicarea autorităţilor locale în păstrarea stării de sănătate a populaţiei.

‘Această implicare a fost foarte benefică şi foarte eficientă, mai ales în prima perioadă – în ghilimele vă spun că totuşi a fost un an electoral şi foarte probabil că şi acest lucru a avut un cuvânt de spus – dar marea majoritate a autorităţilor care s-au implicat la vremea respectivă nu şi-au scăzut interesul faţă de acest domeniu şi au conştientizat că într-o primă etapă trebuie să terminăm această nenorocire, cu COVID-ul, dar în acelaşi timp trebuie să fim pregătiţi şi pentru celelalte probleme: oncologice, diabet zaharat, obezitate etc.’, a precizat Laszlo Attila.

El a subliniat, însă, că a fost nevoie de aproape doi ani pentru a se înţelege că este nevoie de instituţii, de secţii dotate, de personal calificat care, în caz de necesitate, să poată interveni. Laszlo Attila a arătat că un sistem sanitar ‘nu înseamnă doar nişte date statistice cum să se scadă paturile sau să se renunţe la o instituţie sau alta’.

‘Avem nevoie de instituţii de sănătate publică, nu putem renunţa la ele, nu putem să renunţăm la personalul de specialitate care lucrează în ele pentru că problemele de sănătate publică trebuie monitorizate şi trebuie luate decizii la nivel local, regional şi din când în când la nivel naţional. Nu ne putem permite să nu avem o instituţie care să monitorizeze acest lucru, de a avea o activitate de control în problemele de sănătate publică pentru că oricând pot apărea nişte probleme majore şi trebuie să creăm nişte mecanisme în România’, a declarat parlamentarul UDMR.

Acesta a arătat că are loc ‘o oarecare revoluţie tehnologică’, în urma acestei pandemii.

‘Asistăm la o oarecare revoluţie tehnologică datorită acestei nenorociri. Uitaţi unde s-a ajuns cu capacităţile de testare! Semnalez că următoarea etapă este testarea markerilor în oncologie. S-a făcut pasul, în cazul vaccinării, de la un tip de vaccinare care a fost studiată în domeniul oncologic la o boală infecto-contagioasă şi cred că aceste demersuri, salturi tehnologice vor fi continuate şi rezultatele le vom vedea în bolile infecto-contagioase, care oricând pot să apară. Dar mă aştept ca saltul cel mai mare să apară în domeniul oncologic, unde datorită aceste dezvoltări tehnologice practic în 2 -3 săptămâni se poate ajunge la un vaccin foarte specific împotriva unor celule’, a adăugat senatorul UDMR.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks