Medicii secţiei Urologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din municipiul Baia Mare realizează intervenţii de tip ureteroscopie flexibilă folosind ureteroscop de unică folosinţă, a informat, marţi, managerul unităţii medicale, Alexandru Oros.
Conform acestuia, ureteroscopia flexibilă reprezintă o tehnică chirurgicală prin care, cu ajutorul aparaturii de înaltă performanţă, se poate vizualiza sistemul pielocaliceal (întregul rinichi în interiorul său). Se poate astfel trata orice calcul (piatră) din rinichi prin pulverizare cu laserul, totul efectuându-se sub controlul vizual al medicului operator.
‘Folosind ureteroscopul flexibil şi unul dintre cele mai performante lasere, medicul specialist urolog tratează cu eficienţă maximă şi disconfort minim pentru pacient orice tip de piatră de la nivelul rinichilor, indiferent de compoziţia ei chimică. Litiaza renală (calculi sau pietre la rinichi) este o boală din ce în ce mai frecventă a societăţii moderne, ca urmare a creşterii obezităţii, diabetului şi modificărilor în obiceiurile alimentare care favorizează formarea calculilor. Progresul în tehnologia medicală a schimbat total modul în care este tratată astăzi litiaza renală’, a spus Alexandru Oros.
Managerul SJU Baia Mara a mai subliniat că anul trecut au fost 300 de intervenţii chirugicale.
‘Dacă în urmă cu 10-20 de ani se efectuau intervenţii chirurgicale deschise, care presupuneau incizii mari şi recuperare lungă, în 2020 au apărut pe plan mondial şi primele evaluări clinice semnificative ale utilizării ureteroscopelor de unică folosinţă şi s-a efectuat şi prima intervenţie de tip ureteroscopie flexibilă, realizată la SJU Baia Mare. În 2022, numărul intervenţiilor de acest gen a ajuns la 300. În ultimii doi ani, la nivelul SJU, urologia a avut o tendinţă continuă de dezvoltare, diversificare şi îmbunătăţire a serviciilor medicale destinate pacienţilor unităţii spitaliceşti’. a mai adăugat Alexandru Oros.
Acesta este de părere că intervenţiile chirugicale în acest domeniu depind de tehnologia performantă şi echipa medicală.
‘Din fericire, intervenţiile de tip ureteroscopie merg mână în mână cu aparatura intervenţională de înaltă performanţă şi cu o echipă de medici, asistente, infirmieri care fac diferenţa. Doar prin dezvoltarea procedurilor medicale şi chirurgicale de înaltă calitate putem asigura servicii medicale la standarde europene’, a mai spus Alexandru Oros. AGERPRES / (AS – autor: Leontin Cupar, editor: Marius Frăţilă)