rei intervenţii chirurgicale complexe de endoprotezare aortică – EVAR (reparare endovasculară a unor anevrisme aortice abdominale) au fost realizate cu succes în cursul lunii aprilie de echipe medicale comune, a informat, marţi, managerul Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare, Alexandru George Oros.
Acesta a subliniat că cele 3 anevrisme de mari dimensiuni, cu iminenţă de ruptură, complicaţii verosimil erau fatale pentru pacienţi.
‘Toate cele 3 proceduri au decurs fără complicaţii, reuşindu-se sigilarea completă a anevrismelor. De asemenea, toate procedurile s-au efectuat în anestezie locală, cu pacientul treaz, iar hemostaza s-a efectuat percutan cu succes în 8 din 9 aborduri arteriale (un singur abord arterial necesitând sutură secundară chirurgicală). Procedurile au decurs fără complicaţii, evoluţia postoperatorie a fost favorabilă, pacienţii fiind mobilizaţi repede şi externaţi după câteva zile’, a spus Alexandru George Oros.
Conform acestuia, echipele de intervenţie au fost coordonate de medicul Dan Florian Filip din cadrul SJU Baia Mare şi medicul De Donato Gianmarco de la Universitatea Siena, Italia, iar partea de imagistică medicală a fost coordonată de medicul Sabin Nemeş Bota. La intervenţiile chirugicale a participat şi medicul secţiei de cardiologie a Spitalului orăşenesc Carei, judeţul Satu Mare, Marius Belbe.
Primele intervenţii chirugicale de tip EVAR (reparare endovasculară a unor anevrisme aortice abdominale) au început să fie realizate în SJU Baia Mare din anul 2022.
‘Până în prezent, în cadrul SJU s-au efectuat cu succes 25 cazuri EVAR.(…) Mă bucur că reuşim să realizăm intervenţii medicale complexe în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare. Creşterea calităţii actului medical în spitalul nostru reprezintă un obiectiv important pentru echipa de conducere, deoarece ne dorim ca pacienţii să beneficieze de cele mai bune servicii medicale’, a mai adăugat Alexandru George Oros.