AcasăStiri generaleMaramureş:Casă de 150 de ani din zona veche a Băii Mari, demolată...

Maramureş:Casă de 150 de ani din zona veche a Băii Mari, demolată pentru construcţia unui bloc

O casă de peste 150 de ani, cu arhitectură de epocă, a fost demolată în Centrul Vechi al municipiului Baia Mare pentru a face loc construcţiei unui bloc de locuinţe, a informat, luni, coordonatorul paginii de socializare Baia Mare Vintage, Robert Cotos.

‘Clădirile vechi (situate în zona istorică a oraşului n.r,) ale Băii Mari dispar. Poate casa pe lângă care aţi trecut ieri, azi nu mai este. În locul ei apare un bloc de locuinţe. Casele vechi ale municipiului dispar una câte una şi nimeni din administraţia locală nu face absolut nimic. Clădirea la care ne referim (…) a fost pe strada Vasile Lucaciu Nr.46. Oriunde în lumea civilizată se salvează clădirile vechi, care spun o istorie, au poveste de viaţă! La noi un dezvoltator imobiliar îşi permite să distrugă (…) Şi culmea, probabil şi cu acceptul administraţiei locale, care i-a dat autorizaţie. Se pare că nimănui din Primăria Baia Mare nu îi pasă de aceste clădiri. La noi nu există un plan bine gândit de punere în valoare a clădirilor din centrul vechi. Toate se degradează, unele se aşteaptă să cadă de la sine, ca să se poată ridica altceva acolo etc. Şi apoi ne batem cu pumnii în piept că ne respectăm istoria, că iubim ce au făcut strămoşii noştri şi alte poveşti de adormit copiii’, a spus Robert Cotos.

Potrivit acestuia, casa recent demolată părea la exterior a fi într-o stare bună, însă nu a fost salvată.

‘Dacă la blocul de la numărul 44 (clădirea situată în vecinătatea casei n.r.) s-a găsit o soluţie ingenioasă de modernizare, în cazul casei noastre s-a hotărât că este mai bine să se dea cu ea de pământ. Privită de la exterior, casa nu se afla deloc într-o starea rea, iar prin faptul că era destul de mare (în special partea dinspre strada Olarilor), afirmăm că ea putea face faţă cerinţelor actuale de locuire. Însă nu s-a dorit păstrarea ei (…) Nu afirmăm că nu trebuie făcut un pas spre schimbare şi în acest sens, doar că ar fi esenţial să găsim o soluţie care sa cadă la buna înţelegere cu ceea ce reprezintă arhitectura veche a oraşului. Avem destule exemple de blocuri şi case chicioase construite de către cei proaspăt îmbogăţiţi după ’90. Trecutul oraşului este înghiţit de tupeul fără margini a celor care îşi permit să ridice orice şi oriunde’, a mai adăugat Robert Cotos.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks