Ministrul Muncii şi Politicilor Sociale din Republica Italiană, Andrea Orlando, aflat în vizită la Bucureşti, consideră că, prin semnarea, miercuri, a memorandumului de înţelegere privind colaborarea şi schimbul de informaţii în domeniul inspecţiei muncii de către ministerele de resort din cele două ţări, se construieşte un sistem mai eficient de cooperare pentru a combate forme de ilegalitate a muncii.
‘Facem un pas care este foarte important pentru comunităţile noastre. Pentru a combate forme de ilegalitate a muncii, de exploatare, de discriminare, construim un sistem mai eficient de cooperare. Ţările noastre au o tradiţie de colaborare şi trebuie să intensificăm în acest sector efortul nostru. (…) În trecut nu ne-am ocupat cu foarte multă atenţie de muncă şi de lucrători. Comunitatea românească este una dintre cele mai importante (…) Mulţumesc lucrătorilor români, unul dintre elementele esenţiale pentru ca economia noastră să meargă înainte. Comunitatea românească s-a integrat puternic în societatea noastră datorită probabil şi rădăcinii comune şi unor atitudini care nu sunt foarte diferite. Cert este că putem conta pe acest factor puternic şi dorim să consolidăm acest lucru, prin paşi înainte (…). Ne-am propus şi un alt obiectiv, de a îmbunătăţi formele de cooperare în sectorul asigurărilor sociale, pentru că mulţi lucrători au întârzieri în recunoaşterea muncii pe care ei au desfăşurat-o în ţara noastră şi a dreptului la pensie’, a afirmat ministrul Andrea Orlando, la Palatul Victoria.
El şi-a exprimat speranţa că, pentru îmbunătăţirea cooperării în domeniul asigurărilor sociale, se va semna un act de către ambele părţi în următoarea perioadă.
‘Cred că este o problemă pe care o vom rezolva în următoarele săptămâni sau luni, printr-un act ulterior care să poată fi, sper, semnat în ţara noastră. (…) Suntem interesaţi să întărim, într-un moment dramatic ca acesta, toate formele, toate modalităţile prin care ţările noastre pot face faţă mai bine situaţiilor dificile. Cooperarea dintre ţările noastre a crescut şi la nivelul apărării. (…) Facem un pas în direcţia constituirii unei Europe care să nu fie doar o Europă a circulaţiei capitalurilor şi a mărfurilor, ci să aibă ca bază un fundament esenţial în protecţia muncii’, a menţionat Andrea Orlando.
Ministrul italian al Muncii a admis că în Italia ‘au existat multe cazuri de exploatare a muncii, până la sclavie în unele sectoare, cum este cel al agriculturii’.
‘Tocmai din acest motiv, întărim structura naţională, Inspectoratul Naţional al Muncii, care are sarcina de a combate aceste fenomene, prin creşterea personalului cu 65% şi instrumentele pentru a permite controlul – sistem de bănci de date mai eficient, care să permită schimbul de informaţii între forţele de ordine abilitate cu atribuţii de control. Anul trecut am suspendat activitatea unui număr dublu de societăţi faţă de anul 2001, pentru că au încălcat grav legislaţia muncii. Vrem să introducem instrumente care să permită controlul preventiv. (…) Şi întâlnirea de astăzi este unul dintre instrumentele pentru a combate acest fenomen. Din păcate, sunt experienţe pe care le-aş putea defini drept medievale, care (…) trebuie pedepsite’, a adăugat ministrul Andrea Orlando.
Miercuri, premierul Nicolae Ciucă a participat, la Palatul Victoria, la semnarea Memorandumului de înţelegere privind colaborarea şi schimbul de informaţii în domeniul inspecţiei muncii de către ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, şi ministrul Muncii şi Politicilor Sociale din Republica Italiană, Andrea Orlando.