AcasăPoliticaMinistrul propus la Agricultură, Florin Barbu, anunță că va solicita Comisiei Europene...

Ministrul propus la Agricultură, Florin Barbu, anunță că va solicita Comisiei Europene prelungirea restricţiilor pentru importurile de cereale din Ucraina până la finele anului

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunţat miercuri că va solicita Comisiei Europene prelungirea restricţiilor pentru importurile de cereale din Ucraina până la finele anului, dar şi introducerea de noi produse pe această listă.

„Interdicţia este până pe la data 15 septembrie. Voi avea o discuţie cu colegii mei din celelalte state şi vom solicita prelungirea până pe 31 decembrie. În calitate de ministru, voi încerca, pe lângă produsele despre care vorbim aici, rapiţă, grâu, porumb, floarea soarelui, să introduc şi alte produse, până la 10 produse”, a afirmat Florin Barbu.

Acesta a transmis în timpul audierilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului că mierea şi carnea ar putea fi incluse pe lista interdicţiilor la import, dar şi „alte priorităţi ale României, astfel încât fermierii români să poată să îşi comercializeze produsele pe care le produc în România”.

Întrebat ce înseamnă concret implementarea urgentă a noului concept de patriotism economic, un obiectiv trecut în Programul de Guvernare, Barbu a răspuns că este vorba de o structură prin care produsele româneşti să ajungă pe raft în toate supermarket-urile şi în toate pieţele din România.

„Vom aduce la masă toate asociaţiile, vom încerca să facem o structură clară privind produsele româneşti, astfel încât ele să fie pe raft în toate supermarket-urile şi în toate pieţele din România”, a subliniat el, adăugând că în mandatul său îşi propune să reducă deficitul balanţei comerciale cu produse agricole, care se ridică în prezent la două miliarde de euro.

Acesta a mai spus că aşa cum s-a întâmplat cu Legea Laptelui va exista şi una a cărnii şi produselor din carne. „Vă dau un exemplu. În comisia de agricultură am susţinut Legea laptelui şi a produselor lactate. În momentul de faţă pe rafturile supermarketurilor şi în alte magazine sunt delimitate produse care sunt din lapte natural şi care sunt pe bază de grăsimi vegetale. Nu este o înţelegere, este o obligativitate, este un act juridic. Ieri am depus în Parlamentul României Legea cărnii şi a produselor din carne, care pe modelul Legii laptelui şi a produselor lactate, va impune rafturi separate la carne, etichetare corectă şi interzicerea de grăsimi animale în produsele procesate din carne”, a mai menţionat Barbu.

El a fost întrebat de jurnalişti dacă are în vedere şi o reducere a preţurilor în cazul derivatelor din lapte sau o măsură de plafonare a preţurilor, având în vedere ieftinirea laptelui. „Ministerul Agriculturii nu face preţurile, dar vom analiza această măsură (de plafonare n.r.), vom avea o discuţie inclusiv cu instituţiile abilitate în acest domeniu şi sunt sigur că vom veni cu o soluţie corectă”, a precizat ministrul propus pentru portofoliul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

La întrebarea privind nivelul salariului minim din agricultură, Barbu nu a oferit un răspuns exact dar a transmis că măsura privind acordarea unor facilităţile fiscale pentru angajaţii din agricultură şi industria alimentară similare cu cele din sectorul construcţiilor a fost una bună, iar „agricultorii sunt foarte mulţumiţi”.

„Haideţi să vorbim de agricultură (…). Cred că a fost o lege foarte bună. A fost o lege iniţiată împreună cu colegul meu Adi Chesnoiu şi cu domnul Scarlat de la Senat şi agricultorii sunt foarte mulţumiţi. Beneficiile au ajuns la cei care lucrează în câmp. Efectele foarte bune ale acestei legi au fost că foarte mulţi oameni care lucrează în agricultura românească au rămas în ţară. În prezent sunt aproximativ 7.000 de tineri cu vârsta sub 40 de ani care au depus pe acea subvenţie din Programul Tomata şi care au beneficiat de fonduri de la bugetul de stat prin schema pe care Partidul Social Democrat a iniţiat-o”, a adăugat el.

În opinia sa, accesarea fondurilor europene este cel mai important lucru de care se va ocupa după ce va ajunge la minister. „Voi lansa toate programele prin Programul Naţional Strategic şi fermierii români să aibă acces la ghiduri simplificate, astfel încât proiectele pentru următorii 4 ani, 2023-2027, să fie implementate”, a mai spus Florin Barbu.

Membrii comisiilor de specialitate au avizat miercuri nominalizarea lui Barbu pentru portofoliul de la Agricultură cu 29 de voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă” şi nicio abţinere. AGERPRES

Articolul Ministrul propus la Agricultură, Florin Barbu, anunță că va solicita Comisiei Europene prelungirea restricţiilor pentru importurile de cereale din Ucraina până la finele anului apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks