Omenirea a trecut prin doi ani de pandemie şi un an de conflict militar în apropierea graniţelor României, iar în prezent există, aproape de noi, semeni care nu-şi pot încălzi casele şi unii care mor din cauza războiului, afirmă mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei în Pastorala de Crăciun.
‘A fost un an greu, venit în urma altor doi ani de mari încercări: doi ani purtători de boală şi îngrijorări, urmaţi acum de un război dureros care se desfăşoară aproape de graniţele Ţării. În această atmosferă apăsătoare, încercăm să ne apropiem de taina Sărbătorii Naşterii Domnului Hristos. Nu este deloc uşor. Ne bucură colindele frumoase, dar ştim că sunt şi ‘case fără foc’ lângă noi, că sunt şi oameni care mor din cauza războiului nu departe de noi’, a transmis înaltul ierarh.
El constată că în situaţii de criză oamenii caută răspunsuri, dar de multe ori nu le caută acolo unde ar trebui.
‘Ce facem într-o asemenea situaţie? Către cine şi către ce ne îndreptăm nădejdea noastră? De la cine aşteptăm un răspuns? Ni se oferă tot felul de explicaţii. Se caută vinovăţii: boli necunoscute, agresori nemiloşi, conspiraţii etc. Lumea se împarte în îngeri şi demoni şi, întotdeauna, demonii sunt de partea cealaltă. Foarte rar se aud cuvinte precum: Dumnezeu, veşnicie, rugăciune, duh de pocăinţă sau smerită cugetare. Trăim cel mai adesea ca şi cum Dumnezeu nu ar exista. De aceea, gândim şi acţionăm ca atare, cu consecinţele de rigoare care se văd la tot pasul’, se mai arată în Pastorală.
Mitropolitul Moldovei le cere credincioşilor ca, într-o lume a situaţiilor contradictorii, să asculte mesajul lui Hristos: ‘Îndrăzniţi! Eu am biruit lumea’.
‘Înainte de toate, pentru a nu greşi, reluăm mărturisirea unui Părinte sfânt din zilele noastre şi, prin cuvintele lui, încercăm să înţelegem starea în care ne aflăm: ‘Hristos a dat viaţa Sa dumnezeiască celor zidiţi după chipul Său, însă drept răspuns nu a primit decât ură. Astăzi, după două milenii de creştinism, ce vedem? Lumea contemporană se îndepărtează din ce în ce mai mult de la Hristos, de la viaţa veşnică. Adâncul întuneric al patimilor păcătoase, ura, stăpânirea, războaiele de tot felul alcătuiesc existenţa noastră pământească’. Da, aceasta este lumea în care trăim. Iar lumea suntem noi, trăitori printre virusuri şi războaie, dar şi printre sfinţi şi stări de pace dumnezeiască’, mai arată mitropolitul Teofan.