AcasăStiri generaleMunicipiul Târgu Mureş şi alte 18 UAT-uri, fără serviciu de salubritate

Municipiul Târgu Mureş şi alte 18 UAT-uri, fără serviciu de salubritate

Primăria comunei Sântana de Mureş a anunţat, luni, că începând cu data de 4 aprilie şi până în momentul atribuirii noului contract de salubrizare, toate cele 19 UAT-uri, inclusiv municipiul Târgu Mureş, rămân fără serviciul de colectare a deşeurilor şi că, din cauza reglementărilor legale existente, nicio unitate administrativ-teritorială nu are dreptul să încheie contracte locale de salubrizare în nume propriu, ci doar prin ADI Ecolect.

Potrivit Primăriei Sântana de Mureş, în data de 4 aprilie expiră contractul cu firma Brantner Veres S.A. privind colectarea deşeurilor, iar la licitaţia publică organizată de urgenţă de către ADI Ecolect pentru atribuirea contractului de salubrizare nu s-a prezentat niciun operator pentru negocieri, întrucât susţin că toate condiţiile din caietul de sarcini sunt exagerate.

‘În şedinţa AGA ADI Ecolect organizată în data de 31 martie 2023 s-au modificat 3 puncte din caietul de sarcini, în limita posibilităţilor legale. După adoptarea şi comunicarea hotărârilor de către toate UAT-urile din Zona 2 către ADI ECOLECT, se vor putea relua procedurile de negociere directă în vederea atribuirii noului contract de salubrizare. Companiei Brantner Veres S.A. i s-a cerut prelungirea perioadei contractuale până la finalizarea licitaţiei, dar aceasta a refuzat, notificând ADI Ecolect că nu doreşte prestarea serviciului de salubritate după data de 4 aprilie 2023. Aşadar, începând cu data de 4 aprilie 2023 şi până în momentul atribuirii noului contract de salubrizare, toate cele 18 UAT-uri rămân fără serviciul de colectare a deşeurilor. Din cauza reglementărilor legale existente, nici Comuna Sântana de Mureş şi nici celelalte UAT-uri nu au dreptul de a încheia contracte locale de salubrizare în nume propriu, ci doar prin ADI Ecolect’, a anunţat Primăria Sântana de Mureş, pe Facebook.

Conducerea Primăriei Sântana de Mureş a făcut apel la populaţie să nu scoată gunoiul la poartă până la finalizarea procedurii de atribuire a unui nou contract de salubrizare.

În luna decembrie a anului trecut, Adunarea Generală a ADI Ecolect Mureş a decis rezilierea contractului cu operatorul de salubritate Brantner Veres SA, care avea responsabilitatea colectării deşeurilor menajere în Zona a 2-a în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor Solide, care cuprinde 19 unităţi administrativ-teritoriale (UAT), inclusiv municipiul Târgu Mureş, în urma nerespectării graficului de colectare a gunoiului.

‘Am votat pentru rezilierea acestui contract, deoarece încă din primele zile de activitate ale acestui operator am observat grave probleme referitoare la respectarea graficului de colectare a gunoiului menajer de pe raza municipiului. Au fost sancţionaţi de foarte multe ori, dar chiar şi aşa, operatorul nu şi-a îndeplinit atribuţiile. Oraşul nu poate deveni groapă de gunoi. Am acţionat cu responsabilitate faţă de cetăţeni prin votul dat astăzi! Atunci când e sănătatea târgumureşenilor la mijloc, nu negociez! Sper ca după licitaţie, viitorul operator să îşi facă treaba cu simţul răspunderii!’, a arătat în acel moment primarul municipiului Târgu Mureş, Soós Zoltán, într-un comunicat de presă.

Potrivit deciziei Adunării Generale a ADI Ecolect Mureş, societatea urma să îşi desfăşoare activitatea încă aproximativ 90 de zile, timp în care ADI Ecolect să demareze în regim de urgenţă procedura de licitaţie în vederea selecţiei unui nou operator.

Disfuncţionalităţile în ridicarea gunoiului la Târgu Mureş şi în celelalte 18 unităţi administrativ-teritoriale cuprinse în zona a 2-a în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor Solide din judeţ au apărut în urma schimbării operatorului, în urma licitaţiei, începând cu data de 4 noiembrie 2022. AGERPRES / (A, AS – autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks