Angajaţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Mureş şi cei ai Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Mureş au protestat, joi, timp de două ore, pentru asigurarea unei echităţi salariale în rândul aceleiaşi familii ocupaţionale, pe motiv că acum s-ar înregistra discrepanţe serioase.
‘Pe lângă nemulţumirile de ordin financiar care se văd şi în presă se vehiculează diferenţele de salarii dintre cei de la ANAF şi cei de la Casa de Sănătate. Noi facem parte dintr-o familie ocupaţională şi nu cred că este moral să fie aşa diferenţe mari de salarii. Dar nu numai asta este problema, problema salarizării. Este problema legată şi de personal puţin şi de programele de aplicaţii, de dotări, nu ne rezumăm numai la la problemele legate de salarizare. Dar cred că problemele legate de salarizare au pus capac, au umplut paharul şi de aici decurg nemulţumirile, aceste proteste spontane, pentru că este foarte frustrant să vezi că pe muncă egală sunt retribuiri diferenţiate, chiar mari diferenţe. S-au făcut proteste pe spontane în toate părţile şi colegi de-ai noştri din familia ocupaţională au obţinut’, a declarat presei liderul sindical din AJOFM Mureş, Mircea Popovici.
Liderul sindical a spus că, începând de vineri, protestatarilor de la AJOFM şi AJPIS li se vor alătura şi cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureş, întrucât veniturile între aceste instituţii şi ANAF, spre exemplu, ar fi de câteva mii de lei.
Sindicalistul a precizat că protestele vor continua fără afectarea activităţii instituţiei.
Liderul sindical din AJPIS Mureş, Nicuşor Maier, susţine că protestul de joi a fost spontan, fiind generat de o perioadă mai lungă de indiferenţă faţă de instituţia AJPIS-ului.
‘Protestul este generat de o atitudine discriminatorie faţă de instituţia noastră, chiar de denigrare instituţională. Din păcate, este generat de foarte multe lipsuri, foarte, foarte puţin personal la nivel de instituţie, volumul de muncă este din ce în ce mai mare, se acordă sarcini suplimentare în fiecare zi aproape, atât prin efectul legislativ, cât şi prin efectul lipsei de personal care preia sarcinile altei persoane. Deci ceea ce ne dorim noi este un tratament echitabil, o remunerare corectă, condiţii de muncă adecvate, personal adecvat. Toate astea sunt generate din faptul că nu se pot compensa orele suplimentare cu timp liber, nu se poate achita contravaloarea orelor suplimentare, există concedii de odihnă neefectuate din anul 2022, deci practic s-au strâns foarte multe nemulţumiri din partea oamenilor şi efectiv duc la îmbolnăvire profesională. Deci chiar nu se mai poate!’, a afirmat liderul sindical din AJPIS Mureş.
Maier a precizat că salarizarea din această instituţie este pe ultimul nivel, în condiţiile în care la toate instituţiile au crescut salariile, iar la AJEPIS şi probabil la celelalte instituţii din subordinea Ministerului Muncii, salarizarea a rămas la acelaşi nivel.
‘Aceste probleme duc la o nemulţumire totală a personalului şi, mai mult decât atât, oamenii ar pleca către alte instituţii unde salarizarea este adecvată, unde probabil că munca este echilibrată, este la nivelul posibilităţilor omeneşti ale unui salariat, dar, din păcate, nu ni se acceptă, adică suntem sclavi. Omul are nevoie de un loc de muncă, dar nici nu poţi să te transferi către altă instituţie. Nici nu-ţi compensează orele suplimentare, nici nu se acordă concediu de odihnă. Efectiv suntem într-o situaţie disperată, v-am spus, nu ştiu cât mai rezistă oamenii şi acum sunt foarte mulţi bolnavi’, a declarat Nicuşor Maier.