Directorul executiv al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Mureş, Rodica Biro, a declarat că, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică, se lucrează pentru degrevarea activităţii UPU-SMURD şi reducerea timpilor de aşteptare, fiind avută în vedere o strategie pentru înfiinţarea centrelor de permanenţă de asistenţă medicală de urgenţă în afara orelor de program ale medicilor de familie, însă demersul este anevoios pe fondul crizei de medici.
‘Împreună cu Direcţia de Sănătate Publică încercăm să construim o strategie la nivelul judeţului privind crearea unor centre de permanenţă, pentru că deocamdată avem doar două în contract cu Casa de Asigurări şi vom încerca teritorial, acolo unde există un deficit mai mare de norme, să contactăm medicii din zonă şi poate reuşim să-i convingem să organizăm nişte centre de permanenţă care să asigure şi asistenţa în afara orelor de program a medicului din cabinet. Există la Band şi la Zau de Câmpie, urmează să-l redeschidem pe cel de la Şăulia. Vom avea şi pe Valea Mureşului, probabil, încă nu ştim exact zona. Direcţia de Sănătate Publică este interesată să deschidă un centru chiar şi în Târgu Mureş, care ar putea să degreveze prezentările la SMURD, unde ştim foarte bine că sunt numeroase persoane care se prezintă acolo şi aşteaptă mult mai multe ore pentru a-şi putea rezolva problemele. Un centru de permanenţă ar mai echilibra lucrurile’, a declarat Rodica Biro.
Şefa CJAS Mureş a arătat că în centrele de permanenţă s-ar putea asigura asistenţă medicală de urgenţă în afara programului de lucru al cabinetelor medicilor de familie, însă există o problemă cu mobilizarea medicilor care să asigure permanenţa.
‘Problema este că îi mobilizăm destul de greu, deşi sunt suficient de bine finanţate aceste centre. Condiţiile sunt că trebuie să existe şapte medici ca să poţi să asiguri o linie de gardă lunară şi este foarte greu de realizat’, a subliniat Rodica Biro.
Doctorul Dorel Todea Moga şi soţia sa, doctor Rodica Todea Moga, sunt medici de familie în comuna Band de peste 40 de ani şi, deşi au împlinit vârsta de pensionare, au rămas în continuare să profeseze, pe fondul crizei de medici de familie.
‘Suntem împreună cu soţia aici, în două cabinete, suntem pensionari activi pe fondul crizei de medici de familie. Nu-s prea doritori tinerii să vină la ţară să facă medicină de familie, nu ştiu care sunt motivele, fiindcă nici la oraş nu vor (…) Din fericire, aici s-a înfiinţat acest centru de permanenţă din 1998, este benefic şi am găsit întotdeauna colegi care au fost dispuşi să asigure permanenţa. Noi suntem acum cinci medici care se asociază pentru continuarea activităţii medicale în afara programului de lucru. Programul centrului începe de la ora 18,00 după-masa până la ora 8,00, dimineaţa, sâmbăta, duminica şi în sărbătorile legale e program 24 de ore. Centrul şi-a dovedit eficienţa. Numai comuna Band are o populaţie răsfirată în 11 sate şi cu cătune, plus Grebeniş, Mădăraş, Căpuşu de Câmpie. Populaţia deservită de aceste centru de permanenţă este în jur de 12.000 de persoane’, a declarat dr Dorel Todea Moga.
Cei doi medici susţin că dacă s-ar retrage la pensie, centrul de permanenţă din această comună, situat la 20 de kilometri de Târgu Mureş, ar avea de suferit, nemaiputând fi îndeplinit numărul minim de cadre pentru funcţionare.
‘Sunt foarte multe urgenţe sâmbăta şi duminica mai ales, fiind o zonă mare deservită, dar suntem cinci medici şi ne organizăm în aşa fel încât permanenţa să fie asigurată 24 de ore din 24. Locuim în comuna Band de 40 de ani şi pacienţii apelează la noi, indiferent de oră sau de zi. E solicitant, dar ne-am obişnuit şi facem faţă. Le-aş spune tinerilor medici că în medicina de familie tot ce faci, faci cu dăruire, iar dacă nu pot să facă lucrul acesta cu drag, atunci trebuie să aleagă altă specialitate. Medicina de familie nu e uşoară, dar dacă îţi place, se poate trăi foarte bine din ea şi îţi oferă satisfacţii’, a declarat dr Rodica Todea Moga. AGERPRES / (A – autor: Dorina Matiş, editor. Marius Frăţilă)