AcasăStiri generaleMureş: Dirijori din Germania, Maroc şi Ungaria, în finala Concursului Internaţional de...

Mureş: Dirijori din Germania, Maroc şi Ungaria, în finala Concursului Internaţional de Dirijat ‘Erich Bergel’

Tinerii dirijori Tobias Dreweluis (Germania), Omar El Jamali (Maroc) şi Levente Zsiros (Ungaria) sunt finaliştii primei ediţii a Concursului Internaţional de Dirijat ‘Erich Bergel’, aceştia urmând să evolueze, joi seara, la pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, în cadrul unui concert extraordinar, în ultima probă a competiţiei pentru desemnarea câştigătorului.

Cei trei finalişti ai Concursului Internaţional de Dirijat ‘Erich Bergel’ de la Târgu Mureş au fost selectaţi în urma evaluării celor 71 de candidaţi din 33 de ţări.

Potrivit Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, cei trei finalişti, Tobias Dreweluis, Omar El Jamali şi Levente Zsiros, au la activ numeroase concursuri internaţionale câştigate, cariere impresionante, precum şi o serie de colaborări cu orchestre simfonice mari ale lumii.

Tobias Dreweluis a început să cânte la pian la vârsta de patru ani, a studiat, de asemenea, vioara, viola, clarinetul şi orga. A fost admis ca student preuniversitar la pian la ‘Robert-Schumann-Hochschule Düsseldorf’, apoi a studiat compoziţie, dirijat orchestră şi teoria muzicii la Düsseldorf, Karlsruhe şi Basel, a dirijat mai multe orchestre simfonice de prestigiu şi este autorul unor premiere şi proiecte de succes.

Tobias Drewelius lucrează ca dirijor, pianist şi artist de muzică de cameră, conduce Orchestra Simfonică KIT şi predă teorie-solfegiu-dictat şi dirijat la Universitatea de Muzică din Karlsruhe, la ‘Schola Cantorum Basiliensis’ şi ‘Hochschule für Musik Trossingen’, a deţinut posturi de profesor adjunct pentru teoria istorică a compoziţiei, teorie-solfegiu-dictat şi dirijat, iar în anul şcolar 2020/2021 la ‘Hochschule für Künste Bremen’ a preluat cursurile de teorie-solfegiu-dictat şi contrapunct în cadrul Departamentului de Muzică Veche.

Omar El Jamali, născut în Maroc, şi-a finalizat pregătirea de cinci ani la Berklee College of Music din Boston, în 2010, specializare în muzică de film şi dirijat, în ultimul an lucrând ca dirijor asistent al Berklee Contemporary Symphonic Orchestra, a colaborat cu dirijorul Arnie Roth la pregătirea celebrului joc video Final Fantasy ‘The Distant World’ la Boston Symphony Hall.

A primit diploma de studii superioare la dirijat orchestră la École Normale de Musique din Paris, iar diploma de licenţă la dirijat de orchestră de la Schola Cantorum din Paris i-a fost acordată de Adrian McDonnell (Ordre des Palmes Académas, GSO, OCI Paris).

În 2019, Omar El Jamali a obţinut premiul III la concursul de dirijat din Portugalia şi premiul pentru ‘Cel mai promiţător tânăr dirijor’ la primul concurs de dirijat ‘Makris’ din Serbia, a fondat o asociaţie non-profit, AJMADAC, la Paris, pentru a ajuta tinerii dirijori să înveţe prin workshopuri, în 2019, s-a alăturat la ‘CRR de Paris’ pentru a studia alături de Pierre-Michel Durand şi, din septembrie acelaşi an, conduce orchestra simfonică de amatori Musiques en Seine.

În iulie 2021, la Concursul Internaţional BMI de la Bucureşti, Omar a primit ‘Premiul al III-lea al Juriului’ şi ‘Premiul Orchestrei’ atribuit de Orchestra Simfonică din Bucureşti.

Levente Zsiros a obţinut diploma de licenţă cu specializarea dirijat orchestră şi dirijat cor la Academia de Muzică ‘Ferenc Liszt’ din Budapesta, unde a obţinut diploma cu distincţie excelentă, apoi a urmat studiile de masterat cu specializarea dirijat orchestră şi dirijat cor, tot cu distincţie excelentă.

Este masterand în acompaniament de pian şi corepetiţie la Academia de Muzică ‘Liszt Ferenc’, din 2021 este dirijorul asistent al Operei de Stat din Ungaria, a dirijat numeroase orchestre profesionale, printre care Orchestra Filarmonicii din Budapesta, Orchestra ‘Danubia’ din Óbuda, Orchestra Simfonică ‘MÁV’, Orchestra Simfonică ‘Savaria’, Orchestra Simfonică ‘Alba Regia’, Orchestra Simfonică din Miskolc, Orchestra Filarmonicii din Győr şi Orchestra Simfonică ‘Dunărea’.

A participat la numeroase concursuri unde a câştigat diverse premii, precum: Concursul Naţional al Dirijorilor Tineri ‘in memoriam Lantos Rezső’ – premiul Societăţii Maghiare ‘Kodály’ (2018); Concursul Naţional al Dirijorilor Tineri ‘in memoriam Lantos Rezső’ – premiul III, şi Concursul Naţional al Dirijorilor Tineri ‘in memoriam Lantos Rezső’ – Premiul Corului ‘Capella Silentium’ (2019).

Concertul extraordinar care va desemna câştigătorul Concursului Internaţional de Dirijat ‘Erich Bergel’ va deschide stagiunea 2022-2023 a Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş.

Concursul ‘Erich Bergel’ s-a adresat dirijorilor de toate vârstele şi naţionalităţile, a avut o durată de aproximativ de un an, finala derulându-se pe parcursul unei săptămâni, la Târgu Mureş.

Maestrul Erich Bergel a fost unul dintre cei mai recunoscuţi dirijori pe plan mondial, care numai între anii 1972 şi 1990 a avut 847 concerte pe mai toate continentele, iar între 1990 şi 1997, un număr de 271 concerte, promovând în programele sale şi creaţia muzicală românească.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks