Doctorul Cosmin Popa a devenit primul psihoterapeut român certificat internaţional în psihoterapie cognitiv-comportamentală a Institutului Beck din SUA, a anunţat, luni, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş.
‘Conf. univ. dr. Cosmin Popa, psiholog clinician şi psihoterapeut în psihoterapie cognitiv-comportamentală şi cadru didactic UMFST G.E. Palade Târgu Mureş, se numără printre cei 80 de psihoterapeuţi din întreaga lume certificaţi internaţional în psihoterapie cognitiv-comportamentală în cadrul Institutului Beck din SUA. Conf. univ. dr. Cosmin Popa a trecut recent printr-un amplu proces de certificare şi a devenit astfel primul psihoterapeut român certificat internaţional în psihoterapie cognitiv-comportamentală în cadrul prestigiosului institut’, a anunţat, luni, UMFST Târgu Mureş, pe blogul propriu.
Doctorul Cosmin Popa a arătat, într-un interviu postat pe blogul UMFST Târgu Mureş, că, în urmă cu o săptămână, a aflat că a reuşit să treacă şi de ultima probă necesară certificării sale la Institutul Beck şi că în lume există aproximativ 80 de de psihoterapeuţi certificaţi în cadrul institutului, majoritatea din SUA.
‘În prima fază a fost nevoie să urmez câteva cursuri de bază, apoi un program riguros de supervizare, iar în final proba de certificare. Tot acest proces implică înregistrări cu pacienţii din şedinţele de psihoterapie, şedinţe de supervizare în care înveţi să aplici noi protocoale de intervenţie şi evaluări ale felului în care ai condus şedinţa respectivă. Cu alte cuvinte, există criterii de evaluare foarte serioase, iar pentru a fi admis, candidatul trebuie să obţină un punctaj destul de ridicat pentru fiecare probă în parte. Cel mai dificil este examenul final de certificare, acolo unde trebuie să descrii un caz clinic protocolizat, însoţit de o înregistrare a unei şedinţe de psihoterapie cu pacientul respectiv. Comitetul Institutului evaluează toate aceste probe, iar în cazul în care obţii punctajul de trecere, eşti certificat. În momentul de faţă există circa 80 de psihoterapeuţi din întreaga lume certificaţi în cadrul institutului, majoritatea din SUA, iar faptul că eu ca român am obţinut această certificare nu face decât să mă bucure’, a declarat dr. Popa.
Psihoterapeutul a arătat că s-a convins încă o dată de faptul că sistemul de predare al profesorilor din SUA este unul bazat pe pragmatism şi aplicabilitate clinică şi că majoritatea protocoalelor, a metodelor şi tehnicilor deprinse în procesul de certificare pot fi folosite eficient în tratarea unor probleme de ordin psihologic şi/sau psihiatric, cum ar fi depresia, tulburările de anxietate, tulburările de personalitate etc.
Doctorul a arătat că este foarte important pentru ca studenţii la Medicină ai UMFST Târgu Mureş să beneficieze de informaţii de calitate din domeniul psihologiei clinice şi al psihoterapiei validate ştiinţific şi că noile informaţii dobândite în procesul de certificare le va include în cadrul cursurilor şi a activităţilor practice cu studenţii.