Târgu Mureş, 21 sep /Agerpres – Angajatorii din regiunea Centru, din judeţele Alba, Mureş, Sibiu, Braşov, Harghita şi Covasna, au fost invitaţi, joi, de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş să le ofere angajatelor ‘un dar al sănătăţii’, prin primirea caravanei mobile pentru screeningul cancerului de col uterin prin care femeile beneficiază de testări gratuite Babeş-Papanicolau şi HPV.
‘Spre deosebire de multe alte tipuri de cancer, aproape jumătate din cazurile de cancer de col uterin apar între 35 şi 55 de ani, când multe femei sunt implicate activ în cariera lor şi în îngrijirea familiilor lor. Pentru a facilita accesul femeilor din grupul ţintă la servicii medicale de screening, echipa noastră medicală se deplasează cu caravana mobilă la locul de muncă al acestora. Prin urmare, invităm toate femeile să vină la testarea gratuită pentru screeningul cancerului de col uterin, să profite de această oportunitate, plecând de la principiul că este mult mai uşor să prevenim o problemă de sănătate decât s-o tratăm. Un test de 5 minute, pentru 5 ani de linişte! Angajatorii din regiunea Centru (Alba, Mureş, Sibiu, Braşov, Harghita şi Covasna) pot să le ofere angajatelor un cadou, în semn de respect şi apreciere, oferindu-le un dar al sănătăţii, având grijă de sănătatea lor prin testare gratuită Babeş-Papanicolau (24-29 de ani) şi HPV (30-64 de ani)’, a arătat, joi, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.
SCJU Târgu Mureş a precizat că tot ceea ce trebuie să facă un angajator este să contacteze call-center-ul proiectului şi să solicite caravana de screening, care se va deplasa la sediul respectivului angajator.
Testările se fac în cadrul proiectului ‘Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru’, derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş.
SCJU Târgu Mureş a precizat că toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş-Papanicolau, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt gratuite, fiind finanţate în cadrul proiectului.
‘Screening-ul salvează vieţi, iar cancerul de col uterin este unul dintre formele de cancer care poate fi prevenit si depistat precoce. În stadii incipiente, cancerul de col uterin NU prezintă simptome. Însă un cancer de col uterin avansat poate cauza sângerări după actul sexual, sângerări între ciclurile menstruale sau scurgeri vaginale anormale’, a precizat SCJU Târgu Mureş.