Profesorul doctor Tiberiu Băţagă, organizatorul Cursului Internaţional de Ortopedie a Genunchiului de la Târgu Mureş sub înaltul patronaj ESSKA (European Society for Sports Traumatology, Knee Surgery and Arthroscopy), a anunţat, miercuri, în deschiderea evenimentului, că se doreşte înfiinţarea unui centru de excelenţă FIFA în România, pentru recuperarea sportivilor.
‘Este a 6-a ediţie a Cursului, ediţie în care avem două noutăţi. Vom avea o zonă de laborator mai extinsă faţă de ediţiile precedente. În plus, de comun acord am reuşit să stabilim un număr de doar 30 de participanţi, până acum erau în număr mult mai mare, dar am stabilit aşa pentru că scopul ESSKA este de a face educaţie, iar educaţia se poate face doar în grupe care sunt dedicate acestui scop. În felul acesta vom reuşi să împărtăşim cu cât mai mulţi colegi experienţa noastră în chirurgia genunchiului (…) Am dori să mergem după exemplul colegilor din Barcelona şi Istanbul, să creăm un centru de excelenţă FIFA, care nu înseamnă numai fotbal, ci tot ce înseamnă o patologie complexă pe toate specialităţile, şi chirurgicale, şi medicale, şi să sperăm că autorităţile vor înţelege că trebuie să facă demersurile de a ne ajuta să îmbunătăţim infrastructura în spitalele de stat şi să reuşim crearea acestui centru’, a declarat presei prof univ. dr Tiberiu Băţagă.
La Cursul Internaţional de Ortopedie a Genunchiului de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) ‘G.E. Palade’ din Târgu Mureş participă şi dr Juan Carlos Monllau din Barcelona, vicepreşedintele ESSKA, şi dr Rehat Tandogan, de la Spitalul Acibadem din Istanbul, unde există şi Centrul de medicină sportivă acreditat de FIFA.
Atât prof dr Juan Carlos Monllau, care peste doi ani va prelua preşedinţia ESSKA, cât şi prof dr Rehat Tandogan, se află pentru prima oară în România şi şi-au exprimat speranţa că experienţa lor va contribui pozitiv la reuşita Cursului Internaţional de Ortopedie a Genunchiului de la Târgu Mureş, cel mai mare eveniment de acest gen din România.
Potrivit doctorului Băţagă, principalele teme abordate în cadrul Cursului Internaţional de Ortopedie a Genunchiului de la Târgu Mureş vor viza partea de osteotomie a genunchiului, care este una dintre temele importante în patologia actuală, precum şi partea de menisc, de transplant, de utilizarea grefelor şi alogrefelor.
La deschiderea cursului a mai fost prezent şi dr Octav Russu din partea Clinicii de Ortopedie I din Târgu Mureş.
Pe parcursul celor trei zile ale conferinţei, la Târgu Mureş participă nume de referinţă în lumea medicală, precum dr Stefano Zaffagnini (Italia), dr Mark Slevin (Marea Britanie), dr Radu Prejbeanu şi dr Jenel Pătraşcu din Timişoara, dr Pop Tudor Sorin din Târgu Mureş, dr Fleacă Radu şi dr Roman Mihai din Sibiu, dr Adrian Todor din Cluj-Napoca, dr Codorean Ionuţ şi dr Vlad Predescu din Bucureşti. AGERPRES / (A – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)