Mureş: Opt experţi restauratori din ţară au acceptat provocarea de a restaura şi data o serie de artefacte

0
291

Opt experţi restauratori din ţară, specializaţi în pictură pe lemn, pe pânză şi sticlă, precum şi pe lemn policrom, au acceptat provocarea Muzeului Judeţean Mureş pentru restaurarea şi datarea a nouă artefacte, obiecte de patrimoniu din lemn, despre care se bănuieşte că ar fi fost confecţionate şi pictate între secolele XVIII şi XIX.

Şefa secţiei de conservare şi restaurare a Muzeului Judeţean Mureş dr. Raluca Dumitrescu, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că în cadrul unui workshop de restaurare a lemnului policrom, care va avea loc săptămâna viitoare, specialişti renumiţi din ţară se vor concentra pe nouă obiecte din patrimoniul muzeului, între care lăzi pictate, una dintre ele pictată în stil renascentist, un dulap pictat, două cuiere lingurar mici, două tăblii de pat, dintre care una repictată peste original, o ladă de stejar şi altele.

‘În perioada 13 – 17 decembrie 2021, Laboratorul de Conservare şi Restaurare din cadrul Muzeului Judeţean Mureş iniţiază acţiunea culturală intitulată ‘Workshop de restaurare lemn policrom’, cu participarea unor specialişti de la muzeele din ţară, precum Muzeul Bucovinei – Suceava, dar şi de la firme de restaurare – S.C. Restoris S.R.L., sau instituţii de învăţământ universitar de profil: Universitatea Naţională ‘George Enescu’, Facultatea de Arte Vizuale şi Design – Iaşi. Lucrările workshopului se vor axa pe cercetarea/investigarea şi restaurarea unui set de obiecte de patrimoniu, în vederea obţinerii unei mai bune documentări asupra compoziţiei şi naturii artefactelor, ca şi preambul ştiinţific absolut necesar unui nivel profesionist, dar şi pe lucrări practice concrete, constând în intervenţii specifice de restaurare. O parte din piesele avute în vedere au intrat în lucrările unor workshopuri anterioare, acestea necesitând o aprofundare a operaţiunilor pentru a fi finalizate’, a precizat Muzeul Judeţean Mureş.

Între participanţi se regăsesc profesor doctor Cornelia Bordaşiu, expert restaurator pictură tempera, conferenţiar universitar doctor Bogdan Ungureanu, expert restaurator pictură ulei pe pânză, expert restaurator pictură tempera, Anda Bordaşiu, restaurator pictură tempera, toţi de la Universitatea Naţională ‘George Enescu’, Iaşi, Loredana Axinte, expert restaurator pictură tempera la Muzeul Bucovinei, Suceava, Ecaterina Constantinescu, restaurator pictură pe panou, lemn policrom, mobilier stil, Andrei Buda, absolvent, master restaurare pictură tempera pe lemn, Raluca Dumitrescu, expert restaurator lemn policrom, pictură pe panou şi icoană pe sticlă, şi Nemes Erika, expert restaurator pictură ulei pe pânză la Muzeul Judeţean Mureş.

Sursa: AGERPRESS