Acasă93Mureş UMFST susţine crearea unui centru regional de excelenţă referitor la tranziţia...

Mureş UMFST susţine crearea unui centru regional de excelenţă referitor la tranziţia către neutralitatea climatică

Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş găzduieşte, începând de miercuri, întrunirea celor 16 parteneri ai consorţiului COALition în proiectul ‘Promovarea excelenţei în inovare în transformarea regiunilor carbonifere în economii înfloritoare, neutre din punct de vedere climatic’, în cadrul programului Horizon Europe.

În cadrul COALition activează un consorţiu format din 16 parteneri din Grecia, Bulgaria, România şi Germania, coordonat de Centre for Research and Technology-Hellas (CERTH) din Grecia, care urmăresc crearea unor centre de excelenţă la nivelul regiunilor pe care le reprezintă – Macedonia de Vest (Grecia), Regiunea Centru (România), Regiunea Sud-Est (Bulgaria). Viitorul centru de excelenţă de la nivelul Regiunii Centru va avea ca obiect de activitate tranziţia către neutralitatea climatică.

Aceste centre vor oferi suport în cercetare şi inovare, antreprenoriat şi recalificare sau perfecţionare a forţei de muncă, ca parte a iniţiativei europene de consolidare a excelenţei regionale în inovare în ecosistemele regionale aferente zonelor dependente de combustibili fosili şi pentru a ridica nivelul de excelenţă în inovare în sectoarele legate de energia durabilă.

COALition îşi propune să consolideze aceste ecosisteme prin definirea unei agende strategice comune pentru energie durabilă, astfel încât să faciliteze tranziţia acestora într-un mod de echitate, iar regiunile reprezentate în proiect şi care aparţin statelor UE aflate în tranziţie, s-au asociat în încercarea de a maximiza impactul pe termen lung al strategiei comune de cercetare şi inovare, şi de altfel, vizat ca obiectiv central dezvoltat în cadrul proiectului.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Mureş, Peter Ferenc, a arătat, miercuri, în deschiderea lucrărilor consorţiului COALition, că la judeţul Mureş este unul dintre cele şase judeţe ale României care au intrat în Programul de Tranziţie Justă, întrucât aici există câţiva agenţi economici cu emisii de CO2 foarte mari, cum ar fi Azomureş şi Centrala de la Iernut.

Potrivit acestuia, judeţul Mureş are nişte caracteristici speciale, în sensul că partea de generare de energie este dintr-o singură sursă, constând în gazele naturale.

‘În acest moment suntem preocupaţi să înfiinţăm o infrastructură de cercetare-dezvoltare şi de transfer tehnologic în domeniul energiei, a mediului şi a schimbării climatice, respectiv tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor (…). Gazul natural are şi o poziţie distinctă pe agenda de tranziţie energetică, deoarece gazul natural poluează mai puţin decât alţi combustibili fosili, iar utilizarea acestuia este în expansiune şi pe agenda investiţiilor publice. Şi în acest sens tranziţia energetică în judeţ este puţin mai dificilă. Este mai dificil de abordat atâta timp cât gazul este încă o sursă atât de importantă de energie la nivel naţional şi în un aport important de producţie pentru marile companii locale. Pe de altă parte, nu există încă tehnologie care să poată înlocui 100% gazul natural’, a afirmat preşedintele CJ Mureş.

În aceste condiţii, a arătat Peter Ferenc, judeţul Mureş trebuie să apeleze în continuare la surse tradiţionale de energie, dar se impune să aibă în vedere o creştere graduală a surselor alternative, conform Master Planului Energie al judeţului, constând în energia solară, poate şi un pic de eoliană, energia bazată pe biomasă, pe valorificare a deşeurilor municipale, biocombustibil sau chiar şi pe producţia de hidrogen. AGERPRES / (A – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks