Târgu Mureş, 12 oct /Agerpres – Unul dintre cei mai renumiţi specialişti în cardiologia pediatrică din lume, profesorul universitar Dietmar Schrancz, de la Universitatea Goethe din Frankfurt, participă la ediţia a V-a a Conferinţei internaţionale de cardiologie pediatrică cu tema ‘Insuficienţa cardiacă la copil’, care a debutat, joi, la Târgu Mureş.
‘Prima vizită a domnului doctor Dietmar Schrancz la Târgu Mureş a fost în anul 2019, când un copil de numai 2 ani, diagnosticat cu cardiomiopatie dilatativă formă severă, refractară la tratamentul medicamentos iniţiat într-un centru din ţară, a beneficiat de o metodă de terapie regenerativă a insuficienţei cardiace, banding de arteră pulmonară, procedură efectuată cu succes la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară Adulţi şi Copii de către domnul profesor Horaţiu Suciu şi echipa domniei sale. A fost prima procedură de acest fel efectuată în România. Contribuţiile remarcabile ale profesorului Dietmar Schrancz în domeniul cardiologiei pediatrice pentru tratamente inovative în insuficienţa cardiacă au fost încununate de premiile pe care le-a primit în anul 2010 şi în anul 2018, acordate de către Fundaţia Pitzer Bad Nauheim şi la reuniunea PICS din Las Vegas’, a declarat presei, joi, conferenţiar universitar doctor Amalia Făgărăşan din cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş, organizatorul conferinţei.
Alături de profesorul Dietmar Schrancz, la conferinţa de la Târgu Mureş participă şeful Centrului de Chirurgie a Cordului Copii din Budapesta, profesorul universitar Zsolt Prodan, specialişti din cadrul McLane Children’s Hospital BSW Medical Center şi Baylor College of Medicine-Temple din Texas, de la London Children’s Hospital şi Kings College Hospital, precum şi numeroşi specialişti din toate centrele universitare din România.
Ediţia a V-a a Conferinţei internaţionale de cardiologie pediatrică cu tema ‘Insuficienţa cardiacă la copil’ a debutat, joi, la Târgu Mureş, în organizarea Clinicii Cardiologie III Copii, IUBCvT Târgu Mureş, UMFST ‘G.E. Palade’ şi Colegiul Medicilor din judeţul Mureş.
Managerul IUBCvT Târgu Mureş, dr. Mariana Ciorba, a precizat că obiectivul declarat al acestei conferinţe este de a reuni medici de renume, cu reputaţie naţională şi internaţională, care vor schimba şi vor împărtăşi o parte din experienţa lor, dar şi rezultatele cercetării în domeniul depistării tratamentului intervenţional şi chirurgical al copiilor cu malformaţii cardiace congenitale şi nu numai.
‘Este un context în care nu cred că mai este necesar să subliniez importanţa dezvoltării cardiologiei pediatrice, a cardiologiei intervenţionale pediatrice, a chirurgiei cardiovasculare pediatrice şi terapiei intensive pediatrice şi a conexiunilor acestei specialităţi cu toate celelalte specialităţi neonatale şi pediatrice. Pentru că este un eveniment, vreau să vă anunţ şi eu o mare realizare a comitetului director al Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş: Clinica de Cardiologie III Copii va fi dotată cu un ecocardiograf ultra performant 3D cu şase sonde, care urmează a ne fi livrat’, a afirmat dr. Mariana Ciorba.
Doctorul Horaţiu Suciu din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş a arătat că insuficienţa cardiacă este o temă de actualitate, mai ales insuficienţa cardiacă la copil, prin prisma complexităţii diagnosticului şi a tratamentelor, atât medical, cât şi chirurgical.
‘Acest simpozion este deja o tradiţie şi ce este cel mai important este că a abordat întotdeauna termeni de actualitate, care ne preocupă pe toţi şi nu este nimic mai important decât să ne împărtăşim experienţele şi să încercăm să facem lucrurile mai bine. Insuficienţa cardiacă este o temă de actualitate, cu atât mai mult insuficienţa cardiacă la copil, prin prisma complexităţii, atât a diagnosticului, cât şi a tratamentelor, atât medical, cât şi chirurgical. Programul ştiinţific nu face decât să arate cât de interdisciplinară este abordarea insuficienţei cardiace, de la diagnostic până la tratament. Am reuşit să ducem lucrurile destul de departe la Târgu Mureş, ceea ce se întâmplă astăzi este un rezultat firesc a unei activităţi care are loc zi de zi, în linişte. Dar noi ne facem treaba şi ceea ce se va întâmpla astăzi va arăta ce facem noi, la Târgu Mureş, de la diagnostic până la transplant cardiac, asistenţa mecanică şi aşa mai departe’, a declarat dr. Horaţiu Suciu.