Primele cazuri de elevi de la Colegiul Naţional ‘Ion Minulescu’ Slatina care au prezentat simptome digestive (greţuri, vărsături, dureri abdominale) au apărut vineri, 20 mai, iar miercuri sunt internaţi în spital cu suspiciune de toxinfecţie alimentară 14 copii, a informat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Olt, Adrian Bărbulete, într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.
Bărbulete a precizat că după ce vineri, 20 mai, au fost semnalate mai multe cazuri de elevi cu simptomatologie digestivă, luni au absentat de la ore din cauza unor simptome asemănătoare 12 elevi, iar marţi nouă elevi de la internatul liceului au fost transportaţi cu ambulanţa la spital.
Miercuri, au lipsit de la cursuri 94 de elevi de la clasele de învăţământ primar de la Colegiul ‘Ion Minulescu’, a mai precizat Bărbulete.
Totodată, la cabinetul medical şcolar, luni au fost înregistraţi 8 elevi cu probleme digestive, marţi – 12 elevi cu aceleaşi manifestări şi miercuri şase elevi cu aceleaşi simptome.
Elevii care au prezentat simptome digestive sunt din toate ciclurile de învăţământ din şcoală, respectiv primar, gimnazial şi liceal.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt a început, miercuri, o anchetă epidemiologică după ce 21 de elevi de la Colegiul Naţional ‘Ion Minulescu’ din Slatina s-au prezentat la spital cu simptome de toxinfecţie alimentară, 14 dintre aceştia fiind internaţi, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Gabriela Gogiu.
DSP Olt, împreună cu reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, derulează şi o acţiune de investigare la bucătăria Colegiului ‘Ion Minulescu’ Slatina, pentru identificarea alimentelor incriminate, se fac verificări privind starea de sănătate a personalului deservant, pentru identificarea materiilor prime, precum şi pentru verificarea condiţiilor igienico-sanitare.
Începând din seara zilei de 24 mai, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, la UPU şi la Pediatrie, s-au prezentat 21 de copii cu vârste între 6 şi 18 ani, toţi prezentând simptomatologie digestivă (greţuri, vărsături, scaune diareice, cefalee, frisoane, dureri abdominale), potrivit managerului unităţii spitaliceşti, Angela Nicolae.
Celor 14 copii internaţi, dintre care 11 în secţia Boli Infecţioase şi trei în secţia Pediatrie, li s-au prelevat probe biologice, rezultatele urmând a fi folosite în cadrul anchetei DSP. AGERPRES / (AS – autor: Cristina Matei, editor: Marius Frăţilă)