Sindicaliştii de la TMK-Artrom Slatina anunţă că vor protesta săptămâna viitoare, dacă până atunci angajaţii societăţii nu-şi vor primi salariile, plăţile fiind întârziate cu nouă zile din cauza blocării conturilor companiei, în contextul sancţiunilor împotriva Rusiei.
Liderul Sindicatului Solidaritatea, Cristian Gheorghe, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că angajaţii TMK-Artrom, aproximativ 2.400 de persoane la fabricile din Slatina şi Reşiţa, ar fi trebuit să primească salariile pe 15 martie, însă compania a fost în imposibilitatea de a efectua plăţile, deoarece pe 10 martie, în contextul sancţiunilor europene împotriva unor oameni de afaceri din Rusia, i-au fost blocate conturile.
‘Cu siguranţă, or să fie mişcări sindicale. Dacă lucrările rămân la nivelul de astăzi, marţi o să avem un miting puternic la Prefectură. (…) Dacă nici atunci nu se va întâmpla nimic, cu siguranţă ne propunem să mergem la Guvernul României, la un protest de amploare’, a declarat Cristian Gheorghe.
Sindicaliştii solicită Guvernului găsirea unei soluţii pentru deblocarea situaţiei, argumentând că societatea nu mai intră sub incidenţa sancţiunilor după retragerea omului de afaceri Dimitri Pumpianski, iar angajaţii trebuie să primească banii pentru activitatea depusă şi să îşi poată păstra locurile de muncă.
‘Salariaţii au rate, au familii, au copii la şcoli, la facultate, au persoane cu probleme medicale în îngrijire şi au nevoie să primească banii pentru care au muncit. Noi nu vrem milă, nu vrem şomaj tehnic, nu vrem bani de la buget. Care e interesul Guvernului? Să mă închidă pe mine, care produc ceva? Bun, pune un auditor să nu iasă bani din TMK România către Moscova, afară din România să nu iasă bani, dar lasă-mă să-i plătesc gazele, curentul, lasă-mă să muncesc. (…) Avem foarte multe comenzi, contracte. Nu suntem lăsaţi să lucrăm, asta înţelegem. Adică vrem să producem, avem contracte, avem bani în conturi, sunt bani de putem lua trei salarii consecutive lejer’, a spus liderul sindical Cristian Gheorghe.
Liderul Sindicatului Oltmet, Cornel Ştefănescu, a afirmat că în ultimii, atât în unitatea de producere a ţevilor metalice de la Slatina, cât şi în fabrica TMK de la Reşiţa, au făcute investiţii masive, o partea dintre acestea, încă în derulare, fiind suspendate odată cu blocarea conturilor companiei.
Sindicaliştii au mai susţinut că nu ar fi trebuit blocate conturile TMK-Artrom deoarece omul de afaceri rus Dimitri Pumpianski, beneficiar acţionar final (UBO) cuprins în lista de sancţiuni împotriva Rusiei, a demisionat din calităţile sale de administrator şi şi-a transferat acţiunile de la compania din Cipru care deţine grupul TMK către persoane nesancţionate.
‘Nu TMK a fost pusă pe lista sancţiunilor, cu Dimitri Pumpianski’, a adăugat sindicalistul.