Acasă55Parlament/Daniel Iovănescu contestă decizia revocării din funcţia de adjunct al Avocatului Poporului

Parlament/Daniel Iovănescu contestă decizia revocării din funcţia de adjunct al Avocatului Poporului

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act, marţi, de o plângere prealabilă împotriva Hotărârii nr. 9/13.06.2023 a Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru revocarea lui Daniel Iovănescu din funcţia de adjunct al Avocatului Poporului. Documentul a fost trimis Comisiilor juridice ale Parlamentului.

Pe 13 iunie, Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului l-au revocat pe Daniel Iovănescu din funcţia de adjunct al Avocatului Poporului, pe motiv că activitatea acestuia ar aduce atingere funcţionării în bune condiţii a instituţiei.

Daniel Iovănescu a activat în domeniul prevenirii torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante şi a fost numit în funcţie la 26 octombrie 2022, cu un mandat de 5 ani.

Comisiile juridice ale Parlamentului au adoptat, pe 23 mai, cu majoritate de voturi, un raport favorabil la o solicitare din partea Avocatului Poporului, Renate Weber, de revocare din funcţie a lui Daniel Iovănescu.

Potrivit solicitării lui Renate Weber, ‘aproape în fiecare zi, lucrările pe care Daniel Iovănescu le prezintă sunt retrimise cu rezoluţii ale Avocatului Poporului privind corectarea acestora, în aşa fel încât să respecte legea’.

Daniel Iovănescu a fost acuzat de ‘nerespectarea şi sfidarea exclusivităţii decizionale a Avocatului Poporului’, dar şi de ‘subrogarea, cu încălcarea legii, în atribuţiile exclusive ale Avocatului Poporului’.

În plângerea adresată Parlamentului, Daniel Iovănescu precizează că a fost numit, prin hotărâre a Parlamentului, în funcţia de adjunct al Avocatului Poporului pentru un mandat de cinci ani.

‘Cu precădere, în ultimele 4 luni, Avocatul Poporului, folosindu-se de întreg aparatul instituţional, a săvârşit împotriva mea acte de hărţuire morală, urmărind pedepsirea mea şi izolarea faţă de colectiv. Totul a culminat cu scrisoarea din data de 24.04.2023, prin care Avocatul Poporului a solicitat revocarea subsemnatului din funcţia de adjunct al Avocatului Poporului, scrisoare ce a fost adresată Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, şi în cuprinsul căreia sunt prezentate în mod neadevărat pretinse fapte săvârşite de subsemnatul, solicitare de revocare fiind neîntemeiată. (…) Retractarea actului administrativ contestat se impune atât prin prisma unor cauze de nelegalitate, cât şi prin prisma unor cauze de neoportunitate’, se arată între altele în documentul depus la Birourile reunite ale Parlamentului, document care neagă în mod punctual acuzaţiile aduse de Avocatul Poporului, Renate Weber.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks