AcasăStiri generalePelerinaj la moaştele Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al oraşului Galaţi

Pelerinaj la moaştele Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al oraşului Galaţi

Mii de credincioşi au participat joi la pelerinajul consacrat Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al oraşului Galaţi şi al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, pentru a se putea închina la moaştele Sfântului Andrei şi ale Sfântului Cuvios Ioan Damaschin, aşezate pe baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale.

Potrivit unei frumoase tradiţii păstrate în Arhiepiscopia Dunării de Jos, în ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei s-a desfăşurat la Galaţi ‘Pelerinajului luminii – Lumina Sfântului Apostol Andrei’, ajuns anul acesta la cea de-a 21-a ediţie.

Evenimentul a fost organizat de filialele gălăţene ale Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din România, Ligii Studenţilor, Ligii Studenţilor Basarabeni, Ligii Studenţilor Străini şi Societăţii Studenţilor Medicinişti, cu sprijinul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

‘La procesiune a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în fruntea celor peste 300 de tineri studenţi din Galaţi şi din Republica Moldova, unii dintre ei îmbrăcaţi în tradiţionalul port popular românesc. De la Catedrala Arhiepiscopală, tinerii entuziaşti cu icoana celui dintâi chemat dintre Apostoli, cu torţe şi lumânări aprinse în mâini au plecat către Capela Seminarului Teologic Ortodox ocrotită de Sfântul Apostol Andrei, intonând pe tot parcursul procesiunii troparele Sfântului Apostol Andrei, ale Sfântului Cuvios Ioan Damaschin şi alte cântări bisericeşti. La sosirea în locaşul de cult din incinta seminarului gălăţean, studenţii pelerini au fost întâmpinaţi de tinerii elevi seminarişti cărora le-au oferit ‘Lumina Sfântului Apostol Andrei’, şi cu toţii au participat la slujba de mulţumire săvârşită de ierarhul Dunării de Jos. Prin acest pelerinaj, tinerii studenţi doresc, an de an, să aducă prinos de mulţumire Sfântului Andrei, pentru toate darurile pe care le primesc de la Dumnezeu şi să arate într-un chip văzut lumina izvorâtă din viaţa şi propovăduirea sfinţilor’, se arată într-un comunicat de presă remis de Arhiepiscopia Dunării de Jos.

În acest an, cu prilejul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al municipiului Galaţi şi al Eparhiei Dunării de Jos, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian al Dunării de Jos, au fost aduse la Galaţi moaştele Sfântului Cuvios Ioan Damaschin.

Pe baldachinul special amenajat în proximitatea Catedralei arhiepiscopale, alături de moaştele Sfântului Cuvios Ioan Damaschin au fost aşezate spre închinare şi moaştele Sfântului Apostol Andrei, din patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

‘Pelerinajul credincioşilor la sfintele moaşte a continuat şi joi, pe parcursul întregii zile, iar pentru miile de credincioşi care se închină în aceste zile, cu multă credinţă şi evlavie şi sărută cu pioşenie sfintele odoare, reprezintă uşurare de poverile grijilor apăsătoare în aceste vremuri dificile, dar şi izvor de pace, bucurie şi lumină în urcuşul duhovnicesc al fiecărui rugător. Ca semn al participării la această călătorie duhovnicească pelerinii au fost miruiţi şi au primit în dar iconiţe şi pliante cu informaţii despre viaţa şi activitatea Sfântului Cuvios Ioan Damaschin. De asemenea, după un program prestabilit, prin implicarea Centrului eparhial prin Sectorul social-filantropic şi cu sprijinul parohiilor din municipiul Galaţi, au fost oferite pelerinilor de toate vârstele cornuri şi ceai. La această acţiune şi-au oferit ajutorul voluntarii de la parohiile gălăţene, precum şi tinerii de la Seminarul Teologic ‘Sfântul Andrei’ şi studenţii teologi gălăţeni. Sfintele moaşte vor rămâne la închinare până pe 30 noiembrie, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei’, potrivit Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks