Peste 2.000 de transplanturi medulare cu celule stem hematopoietice s-au realizat, până în prezent, la Institutul Clinic Fundeni, dintre care 85% la adulţi şi 15% la copii.
La Fundeni se efectuează aproape 90% dintre transplanturile din România, a precizat joi, într-o conferinţă de presă, directorul medical al unităţii sanitare, Alina Tănase.
Ea a atras atenţia asupra necesităţii creşterii numărului de proceduri de transplant. ‘Noi încercăm să creştem această activitate. În 2018, pe statistica Eurostat, România era penultima ca număr de transplanturi la 100 de milioane de locuitori, după noi mai era Cipru. Faţă de Germania transplantăm de trei ori mai puţin, faţă de ţările celelalte din Europa de Vest, faţă de Cehia, de două ori mai puţin. (…) Noi sperăm să avem o casă nouă, (…) să creştem această activitate, pentru că pacienţii au nevoie de condiţii hoteliere speciale’, a afirmat Tănase.
Directorul medical şi-a exprimat speranţa că în următorii cinci ani proiectul unei noi clădiri pentru Institutul Clinic Fundeni va fi finalizat.
‘Aşteptăm să fie acreditat Centrul Universitar Cluj, care are un sector mare de transplant amenajat şi, probabil, anul viitor vom avea un nou centru de transplant şi sperăm ca măcar o parte dintre pacienţii din Transilvania să fie transplantaţi la Cluj’, a explicat Alina Tănase.
Potrivit unui comunicat al Institutului Clinic Fundeni, prima procedură de transplant medular, care a fost autolog, a fost realizată în 2001. În 2002, s-a făcut primul transplant alogen de la donator din familie 100% compatibil, în 2008 s-a ajuns la 100 de transplanturi medulare cu celule stem hematopoietice, iar în 2011 la 300.
În 2012, s-a inaugurat prima bancă de celule stem dintr-un spital public românesc, în 2013 s-a realizat primul transplant cu donor neînrudit din Registrul Naţional al Donatorilor. În 2015 s-a realizat primul transplant cu celule stem haploidentice, în 2017 s-a ajuns la 1.000 de transplanturi medulare cu celule stem hematopoietice, în timp ce în 2022 s-a deschis primul centru calificat din România pentru administrarea terapiei CAR-T.