Prefectul Nicuşor Halici a declarat, miercuri, că şeful Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Filiala Teritorială Vrancea a fost schimbat ca urmare faptului că, în ultimii 25 de ani, amenajările hidrotehnice au fost abandonate şi nu s-au făcut investiţii pentru că instituţia nu a solicitat fonduri în acest sens.
‘Multe dintre problemele cauzate de secetă ar fi putut fi evitate dacă amenajările hidrotehnice ar fi fost menţinute în funcţiune de către ANIF Vrancea, cea care le are în administrare. Trebuie să recunoaştem că, din păcate, în ultimii 25 de ani, aceste amenajări au fost abandonate, iar până anul trecut nu s-au făcut investiţii în judeţul nostru, pentru că ANIF Vrancea, în mod inexplicabil, nu a solicitat fonduri. Toate aceste stări de fapt, plus starea deplorabilă a sistemului de irigaţii din judeţul Vrancea, m-au condus la decizia de a solicita schimbarea conducerii ANIF Vrancea’, a declarat Nicuşot Halici.
Noul director al ANIF Vrancea, Nelu-Nicuşor Bucur, a fost prezentat, miercuri, fermierilor vrânceni. Potrivit prefectului, acesta are un mandat foarte clar şi va trebui să găsească optime la problemele ridicate de către fermieri, în special starea precară a amenajărilor hidrotehnice din Vrancea, pentru diminuarea pagubelor provocate de secetă la nivelul judeţului.
‘Împreună cu reprezentanţii ANIF Vrancea şi cu fermierii, care fac parte şi din organizaţia Utilizatorilor de Apa pentru Irigat, am stabilit că până la sfârşitul anului curent vor fi efectuate evaluări clare şi precise în teren, pentru a stabili care sunt deficienţele şi întocmirea unei liste de priorităţi şi investiţii, pe care o voi susţine şi voi face toate demersurile posibile pentru obţinerea finanţărilor necesare în vederea modernizării infrastructurii sistemelor şi instalaţiilor existente, dar şi construirea de noi sisteme de irigaţii, canale de desecare şi capacităţi de stocare a apei. (…) Agricultura este un domeniu vital pentru economia judeţului nostru şi facem tot ce ne stă în putinţă pentru a-i ajuta pe cultivatori’, a spus Halici.
Vrancea a fost în ultimii ani unul dintre cele mai afectate judeţe de seceta pedologică, mari suprafeţe de teren fiind calamitate. Judeţul are aproape 250.000 de hectare de teren arabil, însă mai puţin de 10% din această suprafaţă este irigată. AGERPRES / (AS – autor: Dana Lepădatu, editor: Antonia Niţă)