Preşedintele Societăţii Române de Reumatologie (SRR), Simona Rednic, îndeamnă pacienţii să apeleze la medicii reumatologi, pentru a afla exact ce boală au şi ce tratament li se potriveşte şi să uite de termenul popular ‘reumatism’.
‘Un mesaj important este să uităm termenul de ‘reumatism’. Termenul de reumatism este un termen complet confuziv, larg folosit şi de pacienţi, şi de publicul larg, şi de mass-media şi de unii doctori. Pe de altă parte, ‘reumatism’ nu înseamnă nimic. Deci există o mulţime de boli osteoarticulare şi musculoscheletale, care au cauze foarte diferite şi care, din cauză că sunt foarte diferite cauzele, se tratează foarte diferit’, a declarat pentru AGERPRES preşedintele SRR, Simona Rednic.
În mod greşit, mulţi oameni cred că la reumatolog merg doar persoanele în vârstă, însă ‘cele mai severe boli reumatice apar la tineri’.
‘Cele mai severe boli reumatice apar la tineri şi au mecanisme inflamatorii. Un genunchi te poate durea din o sută de motive, te poate durea că ai artrită reumatoidă, te poate durea că ai artroză şi e o patologie legată de vârstă, te poate durea ca ai gută. Deci, termenul de ‘reumatism’ nu înseamnă nimic, ci ce anume boală reumatică ai. Deci, dacă e să transmit un mesaj, este acesta, să uităm termenul de ‘reumatism’. (…) Să mergem la specialist, există foarte multe resurse terapeutice moderne. Este o specialitate care a progresat uriaş’, a arătat Simona Rednic.
Sute de reumatologi din ţară, dar şi specialişti din străinătate au participat de joi până sâmbătă seara la Congresul Naţional de Reumatologie, care a avut loc, pentru prima dată, la Sibiu.