Primăria Braşov a lansat procedura de licitaţie pentru realizarea noului spital de pneumoftiziologie şi boli infecţioase, un proiect finanţat prin PNRR, în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro.
Conform primarului Allen Coliban, acest spital ‘va deveni realitate în următoarele 30 de luni’, pentru proiectare fiind alocate 6 luni, iar pentru execuţie alte 24.
‘Este un proiect important pentru Braşov, cel mai mare proiect de investiţii din judeţ finanţat din fonduri PNRR, aproximativ 100 de milioane de euro pentru acest obiectiv. Este primul spital public pe care îl construim după 1990 şi reprezintă o nevoie acută a actului medical din Braşov, care a fost cu atât mai evidentă în pandemie, pentru că ambele infrastructuri, şi cea de pneumo, şi cea de infecţioase, au fost suprasolicitate. În prezent, acestea funcţionează în spaţii improprii – o fostă baie comunală, respectiv foste vile turistice. Este o infrastructură de care Braşovul are nevoie, într-o locaţie uşor accesibilă, în proximitatea centurii şi lângă viitorul spital regional, astfel încât să avem un concept de medical city (oraş medical – n.r.) modern şi funcţional în Braşov’, a declarat Allen Coliban.
Proiectul urmează să fie dezvoltat în zona Bartolomeu (CATTIA), în vecinătatea centurii ocolitoare a municipiului şi a străzii Institutului, pe un teren cu o suprafaţă totală de 76.781 de metri pătraţi.
Spitalul urmează să aibă patru corpuri, cu o suprafaţă totală desfăşurată de 40.695,5 mp şi un număr 279 de paturi (din care 242 în regim spitalizare continuă, 15 la terapie intensivă şi 22 pentru structura de spitalizare de zi, putând fi suplimentate până la 324 în cazuri de necesitate).
Regimul maxim de înălţime va fi S+P+4E, în cazul corpului A, care adăposteşte sectorul de spitalizare continuă pentru secţiile de boli infecţioase, recuperare respiratorie şi îngrijiri paliative (etajele 1 şi 2), respectiv pneumologie (etajele 3 şi 4).
Corpul B are regim de înălţime S+P+2+etaj tehnic şi cuprinde, la etajele superioare (1 şi 2), secţiile de Boli infecţioase digestive şi infecţioase copii şi un etaj 3 parţial, cu spaţii tehnice; Corpurile A şi B cuprind, la nivelul parterului, zonele de spitalizare de zi, un centru de diagnostic şi tratament, birouri administrative; Corpurile C şi D, cu regim de înălţime S+P+1+etaj tehnic parţial, adăpostesc compartimentul ATI şi blocul operator la etajul 1, o terasă verde flancată de corpurile de spitalizare şi un etaj tehnic parţial; La nivelul parterului se vor regăsi zonele ambulatorii, publice şi de învăţământ.
Proiectul include şi amenajarea a 276 locuri de parcare (79 locuri la nivelul parcajului subteran şi 197 locuri de parcare la sol) şi a 12.313,5 metri pătraţi de zone verzi.
Termenul de depunere a ofertelor este 18 august.