Imobilul în care funcţionează Primăria Iaşi, Palatul Roznovanu, a fost iluminat vineri seara în culoarea roz, pentru a fi celebrată astfel Ziua mondială a luptei împotriva cancerului la sân.
‘Pe 1 octombrie este marcată luna roz. Întâi octombrie este ziua mondială care de 34 de ani este dedicată luptei împotriva cancerului la sân. În această seară iluminăm în roz Palatul Roznovanu, sediul Primăriei Iaşi, pentru că vrem să aducem la cunoştinţa femeilor importanţa screeningului pentru depistarea la timp a cancerului la sân. Institutul Regional de Oncologie derulează în acest sens un proiect, cu fonduri nerambursabile de aproape 8 milioane de euro, în 12 judeţe din ţară, din zona de nord-est şi sud-est. Este foarte important ca femeile să îşi facă un control la sân, este foarte important ca afecţiunile oncologice să fie depistate la timp. Se spune: cancerul nu doare iar când doare, doare prea târziu. Considerăm că pentru a beneficia de un tratament propice, boala trebuie depistată la timp’, a declarat managerul Institutului Regional de Oncologie din Iaşi, Mirela Grosu.
Ea a amintit că de 34 de ani, la 1 octombrie este marcată Ziua mondială dedicată luptei împotriva cancerului la sân. În România, la data de 13 octombrie 2015 Camera Deputaţilor a adoptat proiectul legislativ privind declararea zilei de 1 octombrie – Ziua luptei împotriva cancerului de sân. Cu această ocazie, pe parcursul lunii, sunt organizate acţiuni prin care se urmăreşte creşterea gradului de conştientizare a femeilor, care trebuie să ştie că prin informare, prevenţie şi control medical anual, cancerul la sân poate fi învins. Medicii spun că, descoperită la timp, în fază incipientă, această boală poate fi tratată.
‘La nivel global, cancerul la sân este cea mai frecventă localizare în rândul cancerelor la femei, se situează pe locul 5 în ceea ce priveşte cauzele de deces prin cancer. La nivel european se înregistrează peste 500.000 cazuri noi, iar la nivelul Institutului Regional de Oncologie Iaşi avem în evidenţă 3.398 paciente şi 128 cazuri noi depistate în primele şase luni ale anului 2021, în procent de 11% din totalul cazurilor noi de cancer depistate indiferent de localizare. Echipa medicală a institutului, formată din medici chirurgi şi oncologi, psihologi şi kinetoterapeuţi, se implică în tot ceea ce înseamnă educaţia medicală, tratament medical şi chirurgical şi creşterea calităţii vieţii’, a precizat Mirela Grosu.