Acasă652Proiect de educaţie sanitară în 20 de comunităţi din şapte judeţe

Proiect de educaţie sanitară în 20 de comunităţi din şapte judeţe

Un proiect de educaţie sanitară, care se va derula în 20 de comunităţi din judeţele Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman, a fost lansat joi, la Palatul Victoria, de Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate.

Mirela Mustaţă, director de programe la Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate, a spus, joi, cu prilejul evenimentului de lansare, că proiectul îşi propune să schimbe modul în care se face prevenţie şi educaţie pentru sănătate în România.

Mirela Mustaţă a afirmat că proiectul presupune crearea unei reţele de profesionişti care să educe pacientul.

‘Se adresează profesioniştilor din şapte judeţe (…), medicii de familie, asistenţii de cabinet, asistenţii medicali comunitari. Asta este ideea, să formăm o reţea, astfel încât ei împreună să poate educa pacientul, pentru că uneori 20 minute, cât durează vizita la medic, nu sunt suficiente. (…) ai nevoie de o modalitate în care persoana să fie expusă la acest mod de a privi propria sănătate şi de a-şi construi propria sănătate, într-o manieră mai incluzivă, prin toate resursele pe care le ai în comunitate şi sunt resurse, de exemplu, în zonele unde nu sunt medici de familie, putem avea asistent medical comunitar, asistenţi sociali, farmacişti şi ei pot să facă această educaţie pentru sănătate’, a punctat Mirela Mustaţă.

Ea a menţionat că vor fi abordate trei mari teme – diabet, boli cardiovasculare şi cancere, care reprezintă principalele probleme în zona ratei mortalităţii evitabile prin prevenţie.

Mirela Mustaţă a afirmat că proiectul se va derula până în decembrie 2025.

‘Susţinerea constantă a educaţiei pentru sănătate de către preşedintele Klaus Iohannis subliniază importanţa acordată acestei direcţii în cadrul reconstrucţiei strategice în sănătate. (…) Peste jumătate din totalul deceselor din Romania pot fi atribuite unei serii factori de risc comportamental, care includ dieta inadecvată, consumul de tutun, consumul de alcool şi activitatea fizică scăzută, 62%, cifra situând-se mult peste media Uniunii Europene de 44%’, a spus consilierul prezidenţial Diana Păun.

Proiectul este derulat de Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate şi finanţat în cadrul programului de granturi regionale ‘Solutions for Healthy Communities Grant’.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks