AcasăStiri generaleProiecte pentru reabilitarea Parcului Carol I şi a consolidării Pinacotecii Bucureşti, aprobate...

Proiecte pentru reabilitarea Parcului Carol I şi a consolidării Pinacotecii Bucureşti, aprobate de CGMB

Consiliul General al Capitalei a aprobat în şedinţa de miercuri două hotărâri în baza cărora urmează să fie reabilitat Parcul istoric Carol I şi să fie consolidată şi amenajată Pinacoteca Bucureşti.

Reabilitarea peisagistică a Parcului Carol I presupune o investiţie totală de 47.627.248 lei, TVA inclus, iar durata de realizare este estimată la 36 de luni.

Potrivit referatului de aprobare, parcul cu o suprafaţă totală de 293.702 metri pătraţi este înscris în Lista Monumentelor Istorice 2015 Bucureşti, iar terenul este administrat de ALPAB.

Obiectivele intervenţiei sunt revitalizarea şi refacerea fondului dendrologic şi a spaţiilor verzi; reabilitarea aleilor şi împrejurimilor; reabilitarea instalaţiilor şi a reţelelor de iluminat; restaurarea, reorganizarea şi înlocuirea mobilierului urban, a locurilor de joacă şi a terenului de sport; reabilitarea şi restaurarea construcţiilor care sunt în administrarea ALPAB.

Lucrările de consolidare, amenajare interioară şi de reparaţii ale faţadelor la Pinacoteca Bucureşti (Strada Lipscani nr. 18-20) presupun investiţii de 49.671.265 lei, iar durata de execuţie este estimată la 21 de luni, dintre care trei luni pentru proiectare şi 18 luni pentru execuţia lucrărilor de intervenţie.

Potrivit referatului de aprobare, imobilul este clasificat ca monument istoric de clasa A şi face parte din zona protejată 27 – nucleul monumental zona Stavropoleos, subzona Cp4, cu un regim de înălţime S+P+2E+Pod.

Conform expertizei tehnice, clădirea se încadrează în clasa de risc seismic RSII, din care fac parte clădirile susceptibile de avariere majoră la un cutremur, care pune în pericol siguranţa utilizatorilor, dar la care prăbuşirea totală sau parţială este puţin probabilă.

Conform memoriului tehnic general, clădirea este nefolosită din anul 2013, când a intrat în proprietatea Primăriei Municipiului Bucureşti, iar ultimele modificări interioare au fost făcute de fostul proprietar, Banca Comercială Română, pentru a servi nevoilor de funcţionare. Clădirea a fost folosită, sezonier, pentru a găzdui Festivalul Art Safari, compartimentările uşoare din gipscarton rămânând până în prezent neevacuate din imobil.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks