Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul a afirmat miercuri că sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae ne prezintă un model al bunătăţii şi al iubirii faţă de oameni şi a îndemnat la păstrarea valorilor creştine, prin ajutorarea celor săraci, a celor bolnavi, bătrâni şi singuri.
‘Sărbătoarea de astăzi este o chemare a noastră de a-l urma pe Sfântul Ierarh Nicolae, de a fi şi noi buni, de a fi şi noi milostivi, de a fi şi noi blânzi, o invitaţie deci pentru a săvârşi binele faţă de aproapele nostru. Cu atât se cerea aceasta în această perioadă a Postului Naşterii Domnului, când trebuie să învăţăm să fii mai buni, să fii mai milostivi, să vizităm, să-i ajutăm pe cei bolnavi şi cei bătrâni, pe cei săraci, pe cei care sunt singuri şi care nu mai au speranţa ajutorului de la cei apropiaţi ai lor. (…) Sărbătoarea de astăzi ne aduce înainte, aşadar, un model al bunătăţii şi al iubirii faţă de oameni, pe Sfântul Ierarh Nicolae, care este mare făcător de minuni şi cunoscut şi iubit de foarte mulţi credincioşi’, a spus PS Paisie, în predica la slujba din ziua Sf. Ierarh Nicolae, de la Catedrala Patriarhală.
Episcopul a accentuat că societatea contemporană, secularizată şi individualistă, încearcă ‘o substituire a valorilor evanghelice, creştine, autentice, străvechi, cu unele noi, care sunt de fapt nişte copii, sau nişte imitaţii, de multe ori nereuşite’.
‘Tendinţa ar fi să spunem şi noi că, decât deloc, este bună şi compasiunea şi toleranţa aceasta şi, într-o anumită măsură aşa este. Însă există şi un risc în această situaţie, există riscul liniştirii, al adormirii conştiinţei noastre. Tot exersând noi toleranţa şi compasiunea, de cele mai multe ori de la distanţă sau prin internetului şi altor mijloace media, ajungem să credem că suntem cu adevărat buni, că suntem iubitori, că suntem sensibili, fără să facem cu adevărat ceva concret, fără să ni se mişte cu adevărat sufletul faţă de cei pe care trebuie să îi ajutăm’, a punctat ierarhul.
PS Paisie a susţinut că ‘astăzi nu mai contează cât de mult lucrăm faptele acestea ale iubirii faţă de aproape, ale iubirii creştine’, ci ‘abilitatea de a ne promova, de a mediatiza unele gesturi caritabile, care ne garantează imaginea succesului’, totul devenind ‘o luptă pentru imagine’.
‘Însă iubirea sau bunătatea pe care ne-o cere Hristos Domnul este mult mai mult decât toleranţa, decât compasiunea aceasta minimă. Bunătatea nu este totuna cu toleranţa. Poţi să fii un om tolerant, dar poţi fi, în acelaşi timp, un om rău. Toleranţa de astăzi, clamată atât de mult cu zel progresist, este de fapt o nouă ideologie, este ideologia totalitarismului egalitar, care nu mai înseamnă bunătate. Pentru că tocmai cei care clamează atât de mult toleranţa, vedem că ei înşişi sunt cu adevărat intoleranţi cu cei care nu corespund agendei lor teologice’, a arătat episcopul vicar patriarhal.
Paisie Sinaitul a urat celor care poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae ‘sănătate şi bună sporire întru toate’.
‘Să ne ajute aşadar bunul Dumnezeu ca în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nicolae să medităm şi noi mai mulţi la ceea ce înseamnă să fim creştini, la ceea ce înseamnă să fim oameni buni, la ceea ce înseamnă să fim oameni darnici, la ceea ce înseamnă să fim apărători ai credinţei. Rugăm pe Sfântul Nicolae să ocrotească toţi copiii, toate familiile, în mod special pe cei aflaţi în nevoi, pe cei săraci, pe cei singuri, pe cei care au nevoie de ajutorul nostru şi să ne dăruiască şi nouă bucuria de a fi darnici. Tuturor celor care îşi serbează ziua onomastică la Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae le facem şi noi urări de sănătate, de bună sporire întru toate, întru mulţi şi fericiţi ani’, a mai spus ierarhul.
Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, este pomenit de Biserica Ortodoxă la 6 decembrie.