Reprezentanţii Partidului Social Democrat susţin că în USR s-a instituit practica ‘de a face scut în jurul penalilor din partid’, iar argumentul că împotriva celor învinuiţi nu s-a început încă urmărirea penală ‘contrastează puternic cu atitudinea acestui partid faţă de alţi politicieni aflaţi în situaţii similare’.
‘În USR s-a instituit practica ‘Alături de penali în funcţii publice’. Contrar conduitei pe care o pretindeau altor oameni politici suspectaţi de incompatibilitate sau de corupţie, la nivelul USR s-a instituit deja o practică uzuală de a face scut în jurul penalilor din partid. Apărarea cu înverşunare a primarului Sectorului 1, acuzat de incompatibilitate şi de fapte penale, nu este un caz izolat în USR. Aceeaşi protecţie politică din partea conducerii USR s-a manifestat şi în cazul primarului de la Braşov, Allen Coliban. Niciun membru din conducerea USR nu s-a delimitat de acesta, după ce DNA a deschis un dosar penal pentru o serie de activităţi ilegale sesizate la Primăria Braşov, printre care şi deturnarea de fonduri publice către ONG-ul fondat chiar de primarul Coliban’, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de PSD.
Social-democraţii consideră că USR şi-a pierdut definitiv, prin această atitudine, ‘dreptul de a mai pretinde că reprezintă un etalon al integrităţii şi al luptei anti-corupţie’.
‘Argumentele invocate de USR că împotriva celor învinuiţi nu s-a început încă urmărirea penală, că cercetarea penală este încă ‘in rem’ sau că încă nu s-a pronunţat definitiv o instanţă de judecată contrastează puternic cu atitudinea acestui partid faţă de alţi politicieni aflaţi în situaţii similare cărora le cereau cu insistenţă să facă pasul în spate până îşi clarifică lucrurile în justiţie’, adaugă sursa citată.
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, este acuzată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) de ‘conflict de interese administrativ’ pentru că s-a numit singură manager într-un proiect finanţat din fonduri europene şi ar fi încasat aproape 19.000 de lei a stabilit, fiind sesizat şi Parchetul General în legătură cu acest caz.
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, afirmă că modul în care a acţionat ANI în cazul edilului Clotilde Armand, îi ridică mari semne de întrebare, subliniind că, prin lege, un primar poate să fie manager de proiect. El a precizat că nu se impune suspendarea din USR a primarului Clotilde Armand.
‘Nu este în niciun fel această situaţie de natură judiciară, nu are un dosar în care să fie pusă sub urmărire penală sau trimisă în judecată. (…) ANI a dat-o în bară cu foarte multe din aceste acţiuni. Putem să facem o istorie de constatări ANI care, apoi, au fost desfiinţate de justiţie. Cea mai celebră este la preşedintele Iohannis, în campania din 2014’, a declarat Cătălin Drulă, într-un interviu la RFI.