Un număr de 3.500 de proiecte în domeniul sănătăţii, finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), sunt în derulare în prezent în România, a anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Precizările au fost făcute, vineri seara, în cadrul unui eveniment organizat de Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul Biroului OMS România, pentru a marca doi ani de implementare a proiectelor majore din sistemul de sănătate. Cele 3.500 de proiecte totalizează 11 miliarde de lei.
‘În momentul de faţă avem în România, pe sănătate, 3.500 de proiecte în derulare, proiecte de investiţii majore care vor schimba în scurt timp – în unul, doi, trei ani – faţa sistemului de sănătate din România. Şi nu avem doar cabinete de medici de familie, avem şi centre comunitare integrate, avem ambulatorii de specialitate, avem secţii de neonatologie şi, poate, ceea ce este cel mai spectaculos şi mai semnificativ pentru public, sunt multe spitale care au început să se construiască în România. În plus, reforma sistemului de sănătate este un proces la care lucrăm împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii’, a arătat Rafila, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute în debutul evenimentului.
El a subliniat importanţa parteneriatelor între profesioniştii din sănătate, din Ministerul Sănătăţii şi din spitalele din România, presă şi organizaţii nonguvernamentale.
‘Am lucrat foarte bine cu toţi, chiar dacă uneori ne-au criticat. Este un lucru bun, am învăţat din această critică. Important este să fie constructivă, să existe un gând bun în spate, pentru că lucrăm pentru binele acestei ţări şi pentru cetăţeni’, a spus ministrul.
Carmen Orban, consilier de stat al premierului Marcel Ciolacu, a declarat că ultimii doi ani au reprezentat ‘un prilej unic’ de dezvoltare a investiţiilor în sistemul sanitar.
‘În PNRR sunt fonduri importante, cum nu au mai fost până acum, pentru investiţii în modernizarea infrastructurii sistemului sanitar românesc, care vor trebui să se concretizeze în construcţia de spitale, dotare de cabinete medicale ale medicilor de familie, reabilitare, modernizare, extinderea şi dotarea cabinetelor medicilor de familie, dotarea cu echipamente medicale a ambulatoriilor de specialitate, măsuri de reducere a infecţiilor nosocomiale, construcţia de centre integrate, implementarea sistemelor de telemedicină’, se arată în mesajul transmis de premierul Marcel Ciolacu.
Tot cu finanţare PNRR se realizează procesul de digitalizare a spitalelor şi a caselor de asigurări de sănătate, a precizat Carmen Orban. Nu mai puţin de o sută de milioane de euro pot fi utilizate de unităţile sanitare pentru proiecte de digitalizare, care au ca scop creşterea accesului la servicii de sănătate şi îmbunătăţirea acestora, optimizarea managementului şi planificarea resurselor umane.
‘După mult timp, sistemul sanitar chiar are şansa de a corecta unele probleme care trenează de mai mult. Putem să facem o schimbare de paradigmă’, a mai transmis premierul Ciolacu.
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Carol Davila’, Viorel Jinga, a vorbit în calitate de reprezentant al Asociaţiei Alianţa Universitară G6, care include universităţile de medicină şi farmacie din România. El a anunţat o serie de proiecte de reformă care vizează: trei centre de dezvoltare a competenţelor profesionale pentru cadrele medicale; pregătirea a o mie de doctori şi asistente în domeniul managementului sănătăţii; pregătirea a 3.000 de profesionişti din punct de vedere al integrităţii şi al eticii.
Şefa biroului OMS în România, dr. Caroline Clarinval, a declarat că PNRR a fost elaborat pentru a crea o schimbare radicală în sistemul de sănătate.
‘Rolul OMS în cadrul PNRR este cel de partener tehnic pentru Ministerul Sănătăţii, în implementarea proiectului. Am susţinut munca în patru domenii majore: resursele umane în domeniul sănătăţii, managementul serviciilor medicale, calitatea îngrijirii şi digitalizarea. (…) În ultimul un an şi jumătate, OMS România împreună cu OMS din regiunea europeană au lucrat cu Ministerul Sănătăţii pentru a aduce expertiză internaţională în România’, a spus dr. Caroline Clarinval.
În cadrul evenimentului au fost acordate o serie de premii pentru: reprezentanţi ai societăţii civile, ai mass media, ai unor unităţi medicale, ai autorităţilor centrale şi locale. AGERPRES / (A – autor: Irinela Vişan, editor: Marius Frăţilă)