Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi că achiziţia online de medicamente de la farmaciile neautorizate ‘reprezintă în continuare un pericol’, iar autorităţile trebuie să informeze publicul cu privire la aceste lucruri.
‘Orice medicament luăm trebuie să îndeplinească două condiţii. Una este legată de siguranţă şi cea de-a doua este legată de eficacitate. Acest lucru, mai ales în trecut, nu era îndeplinit, pentru faptul că existau medicamente falsificate, de multe ori achiziţionate din sursele sigure. Această problemă a rămas în continuare. Achiziţia medicamentelor online – în afara farmaciilor autorizate să facă acest lucru, adică să vândă medicamente online – reprezintă în continuare un pericol şi cred că avem foarte mult de făcut în a educa publicul, pacienţii să evite să acceseze astfel de forme de procurare a medicamentelor şi să le procure pe toate, mă refer în special la cele care se eliberează pe bază de prescripţie, dar şi medicamentele care se eliberează fără prescripţie, numai din farmaciile care sunt autorizate. Pe site-ul Ministerului Sănătăţii se poate verifica cine sunt operatorii care sunt autorizaţi să vândă medicamente online’, a spus Rafila la evenimentul ‘Siguranţa pacientului prin siguranţa medicamentului’ de la Palatul Parlamentului.
El a menţionat că ‘viaţa multor oameni depinde de siguranţa pe care le-o dă medicamentul pe care îl iau’.
‘Nu este suficient ceea ce am făcut, poate, până în momentul de faţă. Trebuie să lucrăm foarte mult la informare, pentru că informarea publicului în politica medicamentului este o componentă esenţială, e o componentă care ţine de sănătatea publică, pentru că, fie că discutăm de vaccinuri, fie că discutăm de alte produse biologice sau de medicamente obişnuite, pacientul trebuie să informat de unde trebuie să le ia, cum trebuie să le ia şi când trebuie să le ia. Lucrul ăsta se face prin colaborarea medicului cu farmacistul şi cu organismele care reglementează punerea pe piaţă a produselor’, a menţionat ministrul Sănătăţii.