Importanţa solidarităţii şi cooperării la nivel european pentru combaterea pandemiei COVID-19 a fost evidenţiată de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, în cadrul întâlnirii miniştrilor de externe şi ai sănătăţii din UE, desfăşurată la Lyon sub auspiciile Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene (PRES FR).
‘Pandemia de COVID-19 a evidenţiat valoarea solidarităţii şi cooperării. România susţine eforturile de creştere a acoperirii vaccinale la nivel mondial. Guvernul României şi-a dovedit solidaritatea cu alte ţări, donând milioane de doze de vaccin Moldovei, Serbiei, Ucrainei, Egiptului, Vietnamului, Tunisiei şi Coreei de Sud. Utilizarea extinsă a unui vaccin eficient şi sigur împotriva COVID-19 în toate colţurile lumii reprezintă o piatră de temelie a răspunsului nostru la actuala pandemie’ a spus Rafila, la Conferinţa comună a miniştrilor de externe şi ai sănătăţii din Uniunea Europeană.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii transmis joi AGERPRES, Rafila a avut întâlniri bilaterale cu miniştrii Sănătăţii din Austria, Bulgaria, Danemarca şi Norvegia în care au fost abordate subiecte privind modul de colaborare în gestionarea pandemiei, vaccinarea împotriva COVID-19 şi impactul asupra sistemelor de sănătate, dar şi ale subiecte de interes precum bunele practici în derularea studiilor clinice şi asistenţa medicală pediatrică.
În cadrul Reuniunii informale a miniştrilor Sănătăţii din UE organizate la Grenoble, ministrul Rafila a evidenţiat că una dintre lecţiile învăţate în pandemie trebuie să fie intensificarea abordării multisectoriale a problemelor de sănătate publică, mai ales a celor cu impact transfrontalier.
‘Trebuie să învăţăm lecţiile potrivite din criza COVID-19 şi să ne angajăm într-o cooperare europeană consolidată pentru a ne asigura că sistemele noastre de sănătate devin mai puternice şi mai pregătite pentru astfel de crize. Următoarea ameninţare pe termen mediu va fi cu siguranţă legată de rezistenţa la antimicrobiene (AMR), care poate afecta multe dintre progresele din medicină şi poate sta la originea unui număr mare de decese. Statele membre trebuie să îşi coordoneze acţiunile pentru a reduce utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor, să colaboreze pentru a dezvolta noi antibiotice şi să integreze abordarea ‘One Health’, între sănătatea umană, cea animală şi mediu’, a adăugat ministrul Sănătăţii.