Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri că până la finalul anului România va avea primele generaţii de intervenţionişti în domeniul accidentelor cerebrovasculare.
‘Avem un proiect împreună cu Societatea de Cardiologie şi cea de Neurologie, discutăm despre bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare. Strategia Naţională este aproape gata în acest domeniu şi lucrăm tocmai pentru extinderea acestor centre şi în zona de neurologie, pentru că combatarea accidentului cerebrovascular prin metode care să ducă la recuperarea integrală a pacienţilor este o prioritate. Suntem în perioada de training. Astfel de centre nu necesită doar o decizie administrativă, necesită şi un personal calificat, iar la acest lucru lucrăm, am început module de pregătire şi până la sfârşitul acestui an vom avea primele generaţii de intervenţionişti în domeniul accidentelor cerebrovasculare’, a afirmat ministrul.
Rafila a spus că va face tot ce ţine de Ministerul Sănătăţii astfel încât începând cu anul şcolar viitor să existe module de educaţie pentru sănătate ca disciplină curriculară.
‘Vă promit că voi face tot ce ţine de Ministerul Sănătăţii pentru ca începând de la anul şcolar viitor în şcoala românească să existe module de educaţie pentru sănătate care să nu mai fie facultative şi să fie frecventate de un număr mic de copii, ci să fie o disciplină curriculară permanentă adaptată vârstei, încât fiecare grupă de copii, fie că discutăm de învăţământul primar, gimnazial sau liceal, să aibă acces la aceste informaţii legate de un stil de viaţă sănătos tocmai pentru prevenirea bolilor cardio şi cerebrovasculare’, a mai declarat Alexandru Rafila.