Registrul naţional de transplant este aproape finalizat şi va oferi transparenţă şi predictibilitate oamenilor, a declarat, sâmbătă, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
‘Registrul naţional de transplant (…), care permite, în primul rând, cunoaşterea situaţiei celor care au nevoie de transplant, pe de o parte şi situaţia ofertei pentru aceşti oameni (…) este aproape finalizat şi lucrul ăsta este extrem de important, pentru că (…) oferă, în primul rând, transparenţă şi predictibilitate pentru oameni. Ştiu despre ce este vorba, ştiu că sunt acolo şi că nu există înţelegeri oculte’, a spus Rafila, sâmbătă, la Reuniunea Naţională a coordonatorilor de transplant şi KDP, organizată de către Agenţia Naţională de Transplant.
În opinia sa, informarea şi educarea opiniei publice cu privire la donarea de ţesuturi şi organe este ‘esenţială’ pentru a creşte numărul donatorilor.
‘Dacă va fi nevoie să facem modificări legislative, le vom face, dar în primul rând lumea trebuie să fie informată apropo de transplant, de utilitatea donării, (…) iar numărul de donatori trebuie să fie mai mare decât cel care este acum’, a afirmat Rafila.
Ministrul a punctat că s-au efectuat circa 300 de transplanturi anul acesta. ‘Cred că avem suficient spaţiu să schimbăm lucrurile cu voinţă administrativă, politică, dacă vreţi, cu participarea dumneavoastră profesională şi cu parteneriate solide cu agenţii similare’, a spus Alexandru Rafila.
La rândul său, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Nicolas Warnery, a opinat că protocolul de colaborare care a fost semnat, sâmbătă, între Agenţia Naţională de Transplant din România şi Agenţia de Biomedicină din Franţa reprezintă o nouă ilustrare a colaborării în domeniul sănătăţii între cele două state.
El a menţionat că domeniul transplantului de organe este ‘foarte sensibil’ din punct de vedere terapeutic, chirurgical, etic şi ‘foarte delicat’ din punct de vedere juridic şi al organizării logistice.