Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că autorităţile locale au o responsabilitate în ceea ce priveşte atragerea personalului medical, care este interesat nu doar de oferta financiară, ci şi de o serie de aspecte sociale din localitatea în care lucrează.
El a precizat că există localităţi din aceleaşi regiuni ale ţării, cu grad de dezvoltare similar, dar care au situaţii ‘foarte diferite’ în ceea ce priveşte asigurarea personalului medical necesar.
‘Această problemă se poate rezolva nu numai prin Rezidenţiat. Politica de resurse umane este un concept care trebuie făcut împreună de Ministerul Sănătăţii şi Universităţile de medicină, dar implicarea autorităţilor locale în modul în care selectează şi îşi atrag personalul medical este responsabilitatea autorităţii locale. Eu pot să vă spun că judeţe din aceeaşi regiune a ţării, cu un grad de dezvoltare similar, vă dau un exemplu în nord şi nord-vest, au probleme foarte diferite. Adică, unii nu au probleme deloc şi au personal absolut suficient, iar un judeţ învecinat are probleme foarte mari în a asigura personalul medical’, a explicat el, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă.
Rafila a menţionat că Ministerul Sănătăţii nu poate să soluţioneze probleme punctuale, precum lipsa unui medic specialist pentru Secţia Anestezie şi Terapie Intensivă.
‘Motivul este legat de modul în care autoritatea locală se implică. Acolo unde nu sunt probleme – cunosc autoritatea locală şi are o politică consecventă de zece ani de zile în rezolvarea problemelor medicale ale comunităţii… Iar în cealaltă parte, probabil, nu vreau să dau astfel de verdicte, are mai puţină implicare sau nu are implicare deloc şi solicită Ministerului Sănătăţii ceea ce nu poate să ofere. Cum, de exemplu, Ministerul Sănătăţii să rezolve problema unui medic ATI care trebuie să meargă într-o anumită localitate? E liberul arbitru al acelui medic ATI să aleagă să lucreze, să locuiască, să trăiască într-o anumită localitate. Oferta pentru el nu este doar financiară. Trebuie să fie şi socială. Are familie, copiii trebuie educaţi. Deci, toate lucrurile astea trebuie adresate atunci când vrei să cauţi medici’, a transmis ministrul.
El a pledat pentru un comportament ‘pro-activ’, în care autorităţile locale să intre în legătură cu universităţile, oferind exemplul unor caravane în cadrul cărora tinerii medici să poată vizita spitalul şi să vadă condiţiile de muncă.
‘Dacă stai în birou şi aştepţi să îţi trimită Ministerul Sănătăţii specialist de ATI, cu siguranţă Ministerul Sănătăţii nu are nici atribuţiile şi nici posibilitatea să facă acest lucru, pentru că acel medic ATI trebuie să aibă opţiunea şi dorinţa să lucreze acolo’, a subliniat Rafila.