Acasă652Rafila: Traumele psihologice sunt mai greu de rezolvat de multe ori decât...

Rafila: Traumele psihologice sunt mai greu de rezolvat de multe ori decât afecţiunile curente

Traumele psihologice sunt mai greu de rezolvat de multe ori decât afecţiunile curente, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, luni, de Ziua Mondială a Refugiaţilor, prezent la inaugurarea cabinetelor medicale de asistenţă primară şi servicii de sănătate mintală din cadrul Centrului de Servicii Integrate pentru Refugiaţi de la ROMEXPO.

‘Această prietenie trebuie demonstrată şi cred că, până în momentul de faţă, România avut un comportament ireproşabil, a alocat multe resurse, alocă în continuare, încât ucrainenii să se simtă în siguranţă şi să spere că într-un viitor nu foarte îndepărtat pot să îşi reia viaţa normală fără traume, pentru că traumele psihologice ale refugiaţilor sunt foarte importante. Este un aspect despre care eu am vorbit şi cu alte ocazii şi dacă ne referim la copiii din România, ne referim şi la refugiaţi, la copiii lor, traumele acestea psihologice cred că sunt mai greu de înţeles, mai greu de rezolvat de multe ori decât afecţiunile curente, care bineînţeles că beneficiază de o asistenţă medicală mulţumitoare în acest moment’, a spus Rafila.

El a amintit că România a alocat paturi în spitale pentru refugiaţi iar aceştia beneficiază de acces la programele de sănătate.

‘Trebuie să fim pregătiţi să îi primim, să le oferim – în afară de nevoile legate de subzistenţă – şi asistenţă medicală. Am făcut-o până acum, avem numeroase paturi alocate pentru refugiaţi la nivelul spitalelor din România. Ei au beneficiat inclusiv de acces în programele de sănătate ale Ministerului Sănătăţii şi sigur că atât cei care au solicitat statutul de refugiat, cât şi ceilalţi cetăţeni ucraineni au beneficiat de aceste lucruri. Trebuie să găsim o soluţie de sustenabilă încât România să poată să răspundă nevoilor acestor oameni, care, din păcate, şi-au părăsit ţara, familiile, casele şi se găsesc acum pe teritoriul unei ţări prietene’, a arătat ministerul Sănătăţii.

Acesta a mai spus că va avea o întâlnire cu preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate, în care va aborda problema ca medicii de familie care au cabinete în România să poată să primească refugiaţi, dacă aceştia au probleme de sănătate ‘simple’, care nu necesită asistenţă spitalicească.

‘Astăzi am o întâlnire cu doamna preşedinte a CNAS şi voi aborda acest subiect, încât şi medicii de familie care au cabinete în România să poată să primească în număr cât mai mare aceşti refugiaţi dacă au probleme de sănătate simple, care nu necesită asistenţă spitalicească. (…) La fiecare direcţie de sănătate publică putem să punem la dispoziţie lista cabinetelor de medicină de familie care acceptă să primească aceşti refugiaţi, dar întâi trebuie să îşi dea acceptul, să rezolvăm problemele de natură administrativă, dacă există’, a arătat Rafila.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks